2011. már 08.

Elsők: Nők, de nem a pult mögött

írta: dVn
Elsők: Nők, de nem a pult mögött

Bár távolról sem vagyok a feminizmus híve, és férfitársaságban maximálisan egyetértek azzal, hogy a nők helye a főzőkanál mellett van, a női olvasók kedvéért nőnap alkalmából hadd szemezgessek olyan nők között a világtörténelemben és napjaink hírességei között, akik első nőként tettek le valamit az asztalra a húsleves és rántott csirkecomb helyett.

Raymonde de Laroche (1882-1919) éppen ezen a napon 1910. március 8-án kapta meg a világon első nőként hivatalos pilóta engedélyét a Francia Repülő Klub jóvoltából. Két női rekord is fűződik nevéhez, ami ma már szinte megmosolyogtató: először emelkedett 4,800 méteres magasságba és először tett meg egyhuzamban 323 km távolságot (de ez még nem a sugárhajtású repülőgépek korszaka – a szerk.). Az első világháborúban mégsem szolgált repülőgép pilótaként, hanem teherautót vezetett, mert a háborúban repkedést akkoriban a nők számára veszélyesnek tartották. A férfiaknak bizonyára nem volt az.
 
 
Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova (1937. március 6.), aki tegnap előtt ünnepelte 73. születésnapjátaz első női űrhajós, aki egy figyelmetlenség folytán az eredetileg tervezett 24 óra helyett mindjárt 71 órát töltött a világűrben. Nem lehetett valami kényelmes ennyi időt szkafanderben tölteni, pláne egy nőnek (akkoriban még nem volt 2 szoba összkomfort a világűrben – a szerk.). Nem irigylem, ha a nehéz napokat is ilyen pontosan kalkulálták be a repülés időpontjába.
Mint azt hosszas kutatómunkával kiderítettük, Valenytina Tyereskovát semmilyen rokoni szálak nem fűzik a mi alterock festőművész Tyereskovánkhoz (Nagy Kriszta), aki első magyar nőként kakilt a Parlament elé.
 
 
Ha már földet értünk, ráadásul kis hazánkban, nézzünk egy Nagy Kriszta Tyereskovánál komolyabb teljesítményt felmutató magyar hölgyet is.
 
Polgár Judit (1976. július 23.), minden idők legjobb női sakkozója, aki annak idején legfiatalabbként kapott nagymesteri címet (15 év négy hónapos korában), és első nőként a világon elérte, hogy a férfiak privilégiumának számító FIDE Sakk Világbajnokságon mérethesse meg magát (2005) és azóta sem hajlandó kizárólag nők számára fenntartott versenyeken indulni. Arra gondolni se mérnék, hogy nem akar féllábúak között sántaként király lenni, és különben is szeretjük (a finomabb kifejezésektől már elszokott kommentelők kedvéért: "sunáznánk", amely kifejezéstől jómagam természetesen azonnal elhatárolódok).
 
 
 
VV Szandikáról is akartam ideírni valamit, csakhogy a Való Világ őrületből se maradjunk ki, de sajnos semmi olyat nem találtam, amelyben ezideáig első lett volna. Ha szerencséje van persze, még lehet a Való Világ első női győztese. Ha így lesz, jövőre nőnap alkalmából talán megemlítem nevét.  (hát nem lett - a szerk.)
CsF

 

Szólj hozzá

repülés polgár nőnap tyereskova laroche