2011. máj 30.

Az Önkéntes Analfabéták Kiáltványa

írta: dVn
Az Önkéntes Analfabéták Kiáltványa

Régi restanciámat rovom le Kamondi Vilmos előtt, akinek hónapokkal ezelőtt ígéretet tettem rá, hogy megismertetem az Elvarázsolt Kastély látogatóit az önkéntes analfabétizmussal. Bár a MrX által papírra vetett Önkéntes Analfabéták Kiáltványának másolata már másnap ott hevert az asztalomon, valahogy nem vitt rá a lélek, hogy oldalunk drága karakterhelyeit ilyen kiáltványokkal töltsem fel.

 
Ma se tettem volna, hiszen jobbnál jobb írások tornyosulnak előttem, amelyeket egyszerűen nem jut időm elolvasni, pláne kijavítani a helyesírási hibáikat (itt jegyzem meg, hogy a legutóbbi Vajnágh bejegyzésben sajnos ma találtam két elütést, amelyen még én is átsiklottam, de hát a lónak négy lába van…).
 
Kamondi Vilmos soron következő Zeneajánlója épp kapóra jött volna, mert az mégis csak 500 karakter vagy egy kicsivel több, de Kamondi Vilmos ma ultimátumot adott (soha jobbkor – a szerk.), és kijelentette, hogy Zeneajánlóját mindaddig szünetelteti, amíg nem teljesítem neki tett ígéretemet és nem jelentetem meg az Önkéntes Analfabéták Kiáltványát. Hát tessék! 
 
Az Önkéntes Analfabéták Kiáltványa
 
  1. Mi, az Önkéntes Analfabéták ezúton kijelentjük, hogy tökéletesen birtokában vagyunk saját ékes anyanyelvünkön az írás-olvasás készségének, melyet mindeddig gyakoroltunk és űztünk is szorgalmasan, mi sem példázza ezt jobban, mint eme nyilatkozat, melyet a világ első Önkéntes Analfabétájaként jómagam vetek papírra, nyilvánvalóan utoljára.

  1. Továbbá kijelentjük, hogy nem tartozunk az ún. funkcionális analfabéták közé sem, akik bár birtokában vannak az írás-olvasás készségének, nem értik, amit olvasnak, vagy nem lehet érteni, amit írnak, vagy mindkettő. Azaz, valamennyien képesek vagyunk az általunk olvasott, saját anyanyelvünkön íródott, eufemizmusoktól mentes szöveg megértésére, és bármely általunk megírt szöveget is megérthet minden tisztes földi halandó, aki beszéli anyanyelvünket, hozzánk hasonló módon elsajátította az írás-olvasás készségét, és aki maga sem funkcionális analfabéta. 

  1. Felismerve, hogy az emberiségnek egyre kevesebb szüksége van és lesz az írás-olvasás készségére, de ha szüksége lenne is rá, igénye annál kevesebb, mi az Önkéntes Analfabéták a mai napon, Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg, a könyvnyomtatás feltalálója előtti tisztelgésünk gyanánt, halálának 525-dik évfordulóján kijelentjük, hogy amennyiben erre bármilyen külső erő nem kényszerít minket, önkéntesen, szabad akaratunkból felhagyunk az írás-olvasással. 

  1. Mindez azt jelenti, hogy a mai naptól kezdve, mi, mint Önkéntes Analfabéták, nem olvasunk könyvet, nem olvasunk újságot, de még képújságot sem (internet akkoriban még nem volt divatban, így MrX nem hivatkozhatott rá, de azért mi képzeljük csak hozzá nyugodtan, hogy nem olvassuk az indexet, meg az origot sem – a szerk.). Moziban csak szinkronizált filmet nézünk meg, de ha valamilyen fatális véletlen folytán, mégiscsak feliratos filmre ülnénk be, úgy tenyerünkkel, bármily kényelmetlen is, a filmnézés teljes időtartama alatt kitakarjuk a feliratot. 

  1. Nem írunk levelet, nem írunk naplót (webnaplót sem - a szerk.), nem készítünk jegyzetet, nem használunk bevásárló listát és nem írjuk fel a nyertes lottószámokat sem. Amennyiben feltétlen szükséges, nevünket legfeljebb három mássalhangzóval írjuk le, utalva a tényleges analfabéták által használatos három X-re, amelyet azonban mára sajnos lefoglaltak a felnőtt (értsd: pornó) filmek. 

  1. Önkéntes Analfabéta bárki lehet, aki maradéktalanul teljesíti jelen kiáltvány első és második, elfogadja harmadik, valamint követi negyedik, ötödik és hetedik pontjában foglaltakat. 

  1. Önkéntes Analfabéta nem toboroz, nem verbuvál, és nem agitál, azaz nem próbál meg másokat szabad akarata ellenére arról győzködni, hogy milyen jó is Önkéntes Analfabétának lenni, mivel Önkéntes Analfabétának lenni nem jó. 

  1. Lehet, hogy a hatodikat és hetediket fel kéne cserélni! 

  1. Ide még kellene valami… 

  1. Meg ide is, hogy ki legyen a tíz pont…

 
 
MrX
 
1993. február 3.
 
Amint látható, a kiáltványt MrX-nek sajnos nem sikerült befejeznie, mert mielőtt befejezte volna, tragikus hirtelenséggel, súlyos, mi több, brutális és kegyetlen erőszaknak áldozatul esve elhalálozott, amely tragikus hirtelenségű, súlyos, mi több brutális és kegyetlen erőszakból bekövetkező elhalálozásáról és megannyi másról részletesen is olvashatnak Vajnágh Domokos soha meg nem jelent, Pierre Vingtroisans álnéven írt Kőkerítés című regényében, annak is Kőkerítés című fejezetében. Sajnos a mű egyetlen példánya Vajnágh Domokosnál van, ő viszont jelenleg is börtönbüntetését tölti az Elvarázsolt Kastély tornyában. Amint előkerül, rákérdezünk majd nála, hátha lesz iránta érdeklődő.
 
Addig is remélem, ennyi elég lesz Kamondinak, és jöhet végre valami Zeneajánló. Vagy valami más...
 
FgP

 

Szólj hozzá

önkéntes kiáltvány analfabétizmus mrx