2011. júl 11.

A szerkesztőségből jelentjük: Goldenbloggal Vajnághért!

írta: dVn
A szerkesztőségből jelentjük: Goldenbloggal Vajnághért!

A minap ott hagytuk abba - anélkül, hogy a Megnyitó az Óperenciás Tengeren innen és túl című folytatásos webregény mellé egy újabb folytatásos történetet kanyarítanék -, hogy Trixi beállított szerkesztőségünkbe és Vajnágh Domokos kiszabadítására próbált meg buzdítani. Bár a szerkesztőség alapvetően nyitottan áll minden civil kezdeményezéshez, néhány dolgot nem ártott tisztázni, mielőtt akcióba lendülünk.

 
Először is meg kellett róla győződni, hogy Trixi valóban az, akinek mondja magát és nem csak a blog egyik lelkes olvasója, aki így akar hírnévre szert tenni, már amennyire ezen az oldalon hírnévre tehet szert bárki. Néhány bizalmas kérdés segítségével - Galván Lili Vajnágh titkos anyajegyeire, Kamondi Vilmos kedvenc Depeche Mode dalára, míg Csicsó Ferenc annak a templomnak a nevére volt kíváncsi, amelyben Vajnágh Domokost megkeresztelték – minden kétséget kizáróan bebizonyult, Trixi valóban Trixi. Egyedül Hutta Sámuel állt szokásához híven szkeptikusan a kérdéshez.
 
Ha ugyanis minket Vajnágh Domokos talált ki, márpedig Trixi szerint igen, akkor egyértelmű, hogy Trixit is Vajnágh találta ki. Ez esetben azonban, már csak az irodalmi fokozás céljából is elsőként egy ál-Trixit kell, hogy kitaláljon, aki majd jól megvezet mindannyiunkat, kicsal tőlünk egy halom pénzt és mi csak akkor jövünk rá a csalásra, amikor már késő lesz. Mondjuk Vajnágh elkeseredésében felakasztja magát a cellájában, vagy ablakpucolás közben kiesik a Toronyból, vagy ami még ennél is rosszabb, belehal az unalomba. Ha viszont Trixi hazudik, és minket mégsem Vajnágh Domokos talált ki, akkor ugyan hogyan adhatnánk hitelt szavainak.
 
Mi azonban gyorsan leállítottuk, mondván, az ilyen gondolatmeneteit hagyja meg inkább a Döglött Békának, ne akadályozzon minket Vajnágh Domokos kiszabadításában. Számomra ez annál is inkább fontos volt, mert amíg Vajnágh Domokos ki nem szabadul, addig nem tudja aláírásával engedélyezni szabadságra menetelemet, pedig most van ám a dandárja munkának a réten, de sokkal inkább most van igazi a strandidő. Érthető módon ezért a következő, Vajnágh Domokos kiszabadításához már konkrétabban kapcsolódó kérdést jómagam fogalmaztam meg.
 
-  Whither Canada (Merre is van Kanada – Gógán Antal)? - kérdeztem. Gondoltam Trixi Vajnágh mellett megnézett néhány tucat Monty Python epizódot és egyből beugrik neki a jól ismert poén. De nem ugrott be. Csak nézett rám elkerekedett szemekkel és égnek álló mellbimbóival.
-  Merre van az Elvarázsolt Kastély? – kérdeztem, didaktikus üzemmódba váltva.
-  Az Óperenciás Tengeren túl, ahol a kurta farkú kismalac már nem túr, mert feltálalták Szilveszterre citromkarikával a szájában, az Üveghegyen is túl, a négyszögletű kerek erdő mélyén, de talán még azon is egy arasszal túl - mondta ő, majd, mint aki megakadt a szavalásban, zavartan pislogni kezdett, tekintetét föl-alá jártatta, végül kinyögte. – Igazából nem tudom.
-  Nem tudja? – kérdeztük mindannyian elhűlve.
-  Nem, de ez nem is lényeges.
-  Hogy-hogy nem lényeges? – kérdeztem én. Mégiscsak én írom a szerkesztőségi jelentéseket, el kellett kerülni, hogy a többiek hülye kérdései és oktalan bekiabálásai tarkítsák. – Hogy akarjuk akkor kiszabadítani?
-  Pénzzel – mondta ő.
-  Pénzzel? – kérdeztem. – Miféle pénzzel?
-  Aranypénzzel.
 
A dolog Trixi szerint úgy állt, hogy MrX, aki őt is szabadon engedte hétezer, azaz hetes ezer aranyért, bizonyára Vajnághot is szabadon engedi hétezer aranyért vagy egy kicsivel többért.
-  Ez mind nagyon szép – mondtam nem firtatva, vajon mire alapozza ezt, vagy ugyan mennyi lehet az a kicsivel többért. - De vajon hol találjuk meg MrX-et?
 
Trixi azonban megnyugtatott.
-  Ha megvan a pénz, a többi már az én dolgom lesz. Maguk csak gyűjtsenek össze annyit, amennyit csak tudnak! Ne hagyják, hogy szeretett Vajnágh Domokosunk ártatlanul és igazságtalanul raboskodjon tovább! És küldjék tovább ezt az üzenetet mindenkinek, de legalább hat embernek, mert ha nem, akkor maguk szívtelen gazemberek!
 
Azzal magára terítette sárga polietilén esőkabátját és lila köddé foszlott.
 
Percekig nem tértünk magunkhoz, majd rögtön utána tetőfokára hágtak az indulatok és egymás torkának estünk. A szerkesztőség egyik fele ugyanis azonnal ötletekkel állt elő, hogy vajon honnan és milyen formában lehetne összegyűjteni a hétezer aranyat, vagy egy kicsivel többet. Erre a szerkesztőségből többen azon morgolódtak, hogy az elmaradt reklámbevételek hiányában lassan már a villanyszámlát sem tudjuk kifizetni, inkább arra gyűjtsünk, mintsem Vajnágh kiszabadítására. Megint mások arra hivatkoztak, hogy az emberek inkább adnak pénzt cigarettára meg piára, de még Valóvilágos, meg Megasztáros, meg X-Faktoros szavazásra is, mint Vajnágh Domokos kiszabadulására.
 
Erre az ötletet támogatók ellentámadásba mentek át, felháborodva a szerkesztőség egyes tagjainak lelketlenségén, kishitűségén és földhöz ragadtságán, amiért képtelenek Vajnágh Domokos kiszabadításának eszmei nagyságát felfogni, és csak garasoskodnak, meg fukarkodnak, meg kifogásokat keresnek ahelyett, hogy egyszer végre, csupán a változatosság kedvéért a jó ügy mellé állnának.
 
Ekkor jelent meg a blog.hu oldalán a Goldenblog felhívás, amelyre a sors fintoraként, a vitától sértődötten félrevonult Hutta Sámuel akadt rá, miközben nyersanyagot keresett soron következő gasztro bejegyzéséhez. Igaz, ő nem gondolt arra, amire én, egyszerű tényként közölte.
-        Ez az! - kiáltottam fel, belefojtva az egymással ordibáló szerkesztőségi tagokba a szót. – Ez kell nekünk!
 
Egyelőre senki sem értette lelkesedésemet, mert mindenki csak arra gondolt, hogy Xbox 360-at akarok nyerni. De gyorsan felvilágosítottam őket, hogy nekem nem az Xboxra fáj a fogam, hanem az aranyra. Mert ugyebár a Goldeblogon ránk leadott minden egyes szavazat aranyat ér, ezért ha képesek vagyunk rajongóink révén hétezer és még egy kicsivel több szavazatot begyűjteni (amihez előtte még nevezni is kell a blogot! – a szerk.), akkor jöhet Trixi és viheti az összegyűjtött aranyat MrX-nek.
 
A szerkesztőség, mely eddig oly kétségbeejtően széthúzó volt, most egy emberként állt az ötlet, egészen pontosan az én ötletem mellé.
 
Álljon hát mellénk Ön is, kedves látogatónk! A jobb oldalon található Goldenblog ikonra kattintva, nevezze be blogunkat a versenyre! Majd utána alkalomadtán szavazzon is ránk!
 
Előre is köszönjük támogatását, Vajnágh Domokos nevében is!
 
FgP
Szólj hozzá

free szavazás szabadság szerkesztőség goldenblog vajnágh