2011. aug 09.

Zeneajánló: Aranyláz vény nélkül frankhiteleseknek

írta: dVn
Zeneajánló: Aranyláz vény nélkül frankhiteleseknek

A svájci frank megállíthatatlannak tűnő szárnyalását látva arra gondoltam, szerkesztőségünk nevében kedveskedek kicsit a devizahiteleseknek. Ebben a feszült és kiélezett helyzetben persze meggondolatlan és morbid poén lenne svájci óra ketyegésének, vagy svájci bicska nyitogatásának hangjával borzolni a kedélyeket, hogy a svájci csokoládé papírjának zörgéséről már ne is beszéljek.

Ezért arra gondoltam, hogy a hangmintákból féltő műgonddal fenomenális popdalokat fabrikáló svájci mesterektől merítek mai zeneajánlómba, repertoárjukból mindjárt egy olyan darabot választva, amely reményeim szerint lázba hozza az árfolyamgörbék láttán megdermedt adósokat is.
 
Az elektronikus zenében járatosak már valószínűleg kitalálták, hogy az egyik legfőbb svájci popzenei exporttermék, a Yello zenekar következik. Akikről azért nem árt egy s mást megosztanom látogatóinkkal:
 
  • Az együttes zenei agytrösztje Boris Blank, aki ugyan iskolában sosem tanult zenélni, az évek során több mint 100,000 hangmintát alkotott, ennek köszönhetően a Yello szinte sosem használ vásárolt, vagy szintetizátorokba épített hangmintákat, effekteket.
  • Boris Blank fél szemére megvakult, miután gyerekkorában puskaporral és töltényhüvellyel játszott. Ennyit a szabad fegyvertartás előnyeiről.
  • Az együttes félreismerhetetlen hangú énekese, szövegírója, Dieter Meier, született milliomos, konceptuális művész és pókerjátékos, hogy csak a legfontosabbakat említsük, nem csupán a Yello video klipjeinek többségét (köztük az ajánlónkban szereplő dalét is) rendezte, hanem a Trio együttes Da Da Da, illetve az Alphaville Bikicsunáj akarom mondani Big In Japan című dalának videó klipjét is.
  • A Yello zenéje számos filmben visszaköszön, többek között az „Eszem-faszom megáll” Ford Fairlane kalandjai című filmben, amit Nagy Feró szinkronizált, amikor még nem korcsolyázott és nem volt X-Faktoros zsűri sem.

 

 

Aranyláz
 
Aranyra vágyom!
 
Kék hold az égen,
Reszketve nézem,
Szörnyű láng lobban
Szívem, ha dobban
Nincs pénz zsebemben
Az orvos látja a végzetem
Add nekem.
 
Ez van,
Nincs több dobásod,
Csodára vársz most,
Hát itt van, neked adom,
Neked adom.
 
Aranyra vágyom!
Aranyra vágyom!
 
Aranyrögöt adok én a zsebedbe,
Aranyrögöt adok én a kezedbe,
Aranyrögöt adok én a zsebedbe,
Nem fáj csak néhány százezerbe.
Felejtsd el a hezitálást
Fogadd el az invitálást
A zavarosban halászunk majd
Úszunk majd a kéjmámorban.
 
Felhők … szerelem … csillagok … színek
 
Kövess az éjszakába hát!

 

A Yello "Goldrush" című dalától ihletve szabadfordította Gógán Antal.

 

 

kVm

Szólj hozzá

svájc yello aranyláz frankhitel