2011. sze 08.

Magyar mandarin: újabb csodafegyver Matolcsy kezébe?

írta: dVn
Magyar mandarin: újabb csodafegyver Matolcsy kezébe?

Miután mellétrafált az egykulcsos adóval és a magyar gazdaság a sokadik ráolvasásra sem pörgött fel, úgy láttuk, itt az ideje, hogy az Elvarázsolt Kastély a maga módján megsegítse az Orbán kormány gazdasági parafenoménját, Matolcsy Györgyöt egy olyan ötlettel, amellyel nem csak, hogy kimászhatunk az elmúlt nyolc év és az adósságválság mélyítette szakadékból, hanem egyszersmind a magunk hasznára hajthatjuk a mindenki által rettegett globális felmelegedést.

Miközben a belváros új fő utcáján folytattuk nyomozásunkat a hiánycikké vált boldogság után kutatva, és láttuk a sok-sok elkeseredett embert, akik azon szomorkodtak, hogy a kormány minden előzetes szándéka ellenére ismét megszorítani költségvetési kiigazításokra kényszerül, beláttuk, nem tétlenkedhetünk. Oknyomozás ide, vagy oda, a boldogságnál előbbre való a GDP növekedés és az államháztartási hiány, ezért először ennek megoldására kell ötletekkel előállnunk, nincs mese.
 
Nem mintha különösebben értenénk a gazdasághoz, igaz, Hutta Samu két évet járt a közgázra, de addig csak a római jogot tanulták, azzal pedig szintén nem sokat érünk (bocsánat, most mondja, hogy nem is a közgázra járt – a szerk.), mindenesetre használhatatlan ötleteink nekünk is lehetnek. Ezért nekiálltunk használhatatlan ötleteket gyűjteni. Alighogy belefogtunk azonban, belebotlottunk ebbe:
 
 
Először nem akartunk hinni a szemünknek. Háromszor néztük meg a GPS-t, hogy biztosan Budapest belvárosában vagyunk-e. Ott voltunk. Ezután közelebb hajoltunk, hogy meggyőződjünk róla, tényleg valódi-e.
 
 
 
Bármily hihetetlennek tűnt, valóban egy mandarinfa zöldellt előttünk a főutca kövezetéből kinőve, s bár gyümölcsei még éretlenek voltak, a vénasszonyok nyarának köszönhetően bizonyára hamarosan lédús és zamatos termést hoz majd.
 
Ez az! Ez kell nekünk! – kiáltottunk fel egy emberként. Telepítsünk mandarin ligeteket városszerte és váljunk az Európai Unió első számú mandarin exportőrévé. Természetesen ne álljunk meg Budapesten, hanem telepítsünk ligeteket Debrecenbe, Hódmezővásárhelyre és természetesen Pécsre. A városok a levegőszennyezés okozta üvegházhatásnak köszönhetően remek klímát biztosítanak a mandarin termesztésre, a mandarin pedig remek lehetőséget kínál számunkra a rég áhított kiugrásra. A teljesség igénye nélkül néhány érvet sorolnék csak fel:
 
- A mandarint mindenki szereti. Ellentétben például a naranccsal.
- A mandarin luxustermék (aki nem hiszi, kérdezze meg a szomszédját, mikor evett utoljára), ezért mindjárt 35%-os ÁFA-val adózhat. Ha Matolcsy György sikerrel jár, mindjárt EU szerte.
- A mandarint még Schmitt Pál is hibátlanul le tudja írni.
- A mandarin nem sztrájkol, nem vonul utcára és legfőképpen nem követeli vissza elorozott magánnyugdíj pénztári megtakarításait.
- A mandarin szereti Hoffmann Rózsát.
- A mandarin nem adókerülő, ellenben a teherautók, amelyeken szállítják rengeteg megemelt jövedéki adójú gázolajat fogyasztanak, a sofőrök jelentős hányada megemelt jövedéki adójú cigarettát szív, és ha hazamegy lazításképpen szintén megemelt jövedéki adójú alkoholt fogyaszt.
 
Ha ezt mind összeadjuk, utána négyzetre emeljük és felszorozzuk a mindenkori inflációs rátával és jegybanki alapkamattal, láthatjuk, hogy a gazdaság felpörgetése szinte gyerekjáték a mandarinnal, az államháztartási hiányt pedig éppúgy kinőjük, mint ez a mandarinfa az utcakövet.
 
Ha oknyomozó riportunk során végre sikerül Matolcsy György közelébe férkőznünk, nem habozunk előadni elképzelésünket. Ahogy mi ismerjük, a számok bizonyára meg fogják győzni!
 
 
 
FgP

 

Szólj hozzá

boldogság gdp mandarin narancs államháztartás matolcsy