2011. sze 26.

Zeneajánló: Forradalmi lázban az Elvarázsolt Kastélyban

írta: dVn
Zeneajánló: Forradalmi lázban az Elvarázsolt Kastélyban

Forradalmi időket élünk. Itt az Elvarázsolt Kastélyban, kis hazánkban s a nagyvilágban egyaránt. Mi mást is választhatnék hát mai zeneajánlónkban, mint a Depeche Mode egyik forradalmi nótáját még a hőskorból, egyszersmind kedveskedve a 777 éves rabságát töltő Vajnágh Domokosnak.

Van abban persze némi diszkrét báj, hogy a zenekar egyik alapítója és elsőszámú dalszerzője Martin L. Gore banktisztviselőként kezdte egy Basildon nevű unalmas kisvárosban Londontól nem messze. Ha nincs a Depeche Mode, talán ma éppen tőle kérhetnénk tanácsot végtörlesztés ügyében.
 
Bár a dal aktualitását nehéz lenne megkérdőjelezni, felmerül, hogy vajon mitől keseredett így neki a bongyor hajú gitáros 1982-83 tájékán, amiért ilyen dalt vetett papírra. Miközben a világ vezető ipari országai (G7) elharapódzó adósságválságtól tartanak (bizony!), Ronald Reagan bejelenti az űrfegyver programot, az Al-kaida helyett pedig még inkább az IRA robbantásai tartják rémületben az embereket, legalábbis a világ nyugati felén. A keleti felén az éppen sorozatban elhalálozó szovjet pártfőtitkárok és a Dolly Roll együttes megalakulása.
 
Az Egyesült Királyság épp kifelé lábal a 79-83 recesszióból. A munkanélküliségi ráta sok évtizedes csúcsokat döntöget, a miniszterelnök pedig a „Vaslady”-nek keresztelt Margaret Thatcher (aki csak később járt Magyarországon, hogy vigyen egy kis pirospaprikát a ködös Albionba), mellesleg bőszen ellenzi Nagy Britannia EU csatlakozását, no meg a közös európai valutát. Bele is bukott szegény. Az euró úgy tűnik, nemkülönben.
 
Persze könnyen lehet, hogy mindez félremagyarázás csupán, és a dal születését valójában a Nagy Britanniában 1983-ben kötelezővé tett biztonsági öv személyi szabadságjogokat korlátozó hatása váltotta ki.
 
 

 

Akkor sem…
 
Ha a világ térkép volna
És széttéphetném menten,
Még a gyerek is rájönne nyomban,
Milyen könnyű is lenne.
 
Majd fentről lefelé haladva
A papírfecniket újra összetoldva,
Őszintén belegondolva,
Ennél akkor sem lehetne rosszabb.
 
Nincs másra szükségünk a legelején
Csak egy világforradalomra (Ennyi az egész!)
És ha szívünkre hallgatunk mindig,
A megoldások jönnek szépen sorban.
 
Körberepültem a világot százszor,
Autóztam ezerfelé,
Célhoz érve rádöbbentem mégis,
Hogy sehová sem jutottam én.
 
Vegyük hát az egész világot,
A hegyekkel, a sivatagokkal!
Adjuk a gyerekek kezébe bátran,
Hadd gyúrjanak belőle jobbat!
 

Martin L. Gore „And then” című dalától ihletve szabadfordította Gógán Antal.

 

KmV

Szólj hozzá

1983 válság recesszió depeche mode thatcher