2011. okt 29.

Döglött Béka: Gordon Blue Matolcsy módra

írta: dVn
Döglött Béka: Gordon Blue Matolcsy módra

Miután nyakunkon a(z újabb?) leminősítés, az euró árfolyam az egekben, az államkötvényeket meg lassan már csak poháralátétnek használják a befektetők, ideje volt színre lépnie a közgazdászok Albert Einsteinjének, Matolcsy Györgynek, hogy megnyugtassa hazánk amúgy is viharvert idegállapotban szenvedő honpolgárait.

A Heti Válasznak adott eheti interjúja alapján Matolcsy nem kevesebbet állít, minthogy ha még mindig a Bajnai kormány lenne hatalmon, már ugyanabban a helyzetben lennénk, mint Görögország. Szarban, hogy egyenesen fogalmazzunk. Ehhez képest most bezzeg sokkal jobban állunk.  Egy hajszálba kapaszkodva lógunk felette néhány centivel.

Análkül, hogy a Bajnai kormányt védelmembe venném, pusztán filozófiai szinten kérdezhetném, vajon miért feltételezzük, hogy a leváltott Bajnai kormány a megváltozott világpiaci környezet hatására nem tette volna meg ugyanazokat a sikeres lépéseket, mint az Orbán-Matolcsy tengely, vagy ne adj isten ne tett volna még annál sikeresebbeket is, de ennek a kérdésnek ugyebár pont annyira nem lenne értelme, mint Matolcsy ilyetén megállapításának.

Viszont, ha már Matolcsy megalkotta a közgazdaságtani relativitáselméletet, amondó lennék, ne hagyjuk itt annyiban. Merjünk már egyszer végre valami igazán nagyot alkotni álmodni!

A relativitás elmélet szintjén, és miért lenne ez másként a közgazdaságiban, minden a megfigyelő helyzetétől függ. Ahhoz, hogy a magyar gazdaság űrnaszádja fénysebességgel szelje át az univerzumot, vagy egy olyan rakétára van szükségünk, amely azt fénysebességre gyorsítja, vagy olyan viszonyítási pontot kell találnunk, amelyhez képest mi már fénysebességgel haladunk. Arról gondolom nem kell hosszasan értekezni, hogy a magyar néplélekhez, kivált a mindenkori kormányzathoz, ez utóbbi áll közelebb.

Ezek alapján vissza kéne adni a kormányrudat Bajnaiéknak, most rögtön. Megjegyzem, most bizonyára kapva kapnának érte. Azután meg kellene várni, amíg a magyar gazdaság 100%-os csökkenést produkál. Nem nehéz belátni, hogy ha a Bajnai kormány regnálásának egy éve alatt már akkor 7%-os gazdasági csökkenést tudott produkálni, amikor Matolcsy szavaival élve még csak kisebb vihar volt Európában, most, amikor megahurrikán tombol, laza csuklómozdulattal hozná a 100%-os csökkenést. Ekkor jönnének Matolcsyék a tőlük már megszokott nemzetmentő attitűddel, és még az a fránya néhány százalékos GDP csökkenés is, ami vélhetően jövőre ránk vár, relatív gazdasági növekedést eredményezne. Nem is akármilyet, mindjárt kétszámjegyűt!.

De a legszebb csak most következik. Mindezt anélkül is megtehetik, hogy a kormányrudat ténylegesen átadnák Bajnaiéknak, akik esetleg merő balliberális dacból mégse rontanának annyit a magyar gazdaság helyzetén, mint azt ildomos lenne. Nem beszélve a tényekkel való kényszerű szembesülésről. Elég lesz, ha mindezt csak elképzeljük, és áhítattal hallgatjuk Matolcsy újabb meg újabb nyilatkozatait.

 

Legyenek a vendégeim máskor is!
 

Az Elvarázsolt Kastély exkluzív éttermében paradoxonokat szolgálok fel, melyeket a legfrissebb és szigorúan ellenőrzött alapanyagokból, a kulináris charta elveivel összhangban készítek el.

Mottó: Ha semmi sem lehetetlen és minden lehetséges,
akkor mégiscsak lehetséges, hogy van, ami lehetetlen.

 

 hSm

Szólj hozzá

gazdaság gdp bajnai matolcsy