2011. nov 21.

Elsők: A Menlo Park varázslója és Kossuth Lajos

írta: dVn
Elsők: A Menlo Park varázslója és Kossuth Lajos

Ma pontosan 134 éve jelentette be Thomas Alva Edison (1847-1931) első átütő sikerű találmányát, a fonográfot, mely az első hangrögzítésre és annak visszajátszására alkalmas eszköz volt a világon. A XIX. század Steve Jobs-a, akinek mindösszesen 1093 bejegyzett szabadalom köszönhető (köztük az izzó lámpa és a mozgókép rögzítésére alkalmas kamera), fonográfjával olyannyira lenyűgözte első közönségét, hogy a „Menlo Park varázslójának” nevezték el, a New Jerseyben található Menlo Parkban létrehozott laboratóriuma után, mely a világ első ipari kutatólaboratóriuma volt.

 

fonograf.jpg

Forrás: http://news.cnet.com/ Az első fonográf kiállítási példánya a Thomas Edison Nemzeti Történeti Parkban, West Orange, New Jersey.

 

Többek között a fonográfnak, illetve ennek továbbfejlesztett változatának köszönhető a magyar hangrögzítés első dokumentuma is. A hangfelvételen nem kisebb történelmi személyiség hangja szólal meg, mint Kossuth Lajos, aki egykor azt üzente, hogy elfogyott a regimentje. Az 1848-49-es szabadságharc szellemi vezére, életének alkonyán önkéntes száműzetésében 1890. szeptember 20-án mondta fel az „ördögi” gépezetnek az aradi vértanúk emlékművének felavatására szánt ünnepi beszédét.

A hangfelvétel megmaradt részlete meghallgatható itt, ahol számos érdekesség is megtudható a beszéd és a felvétel születésének körülményeiről, illetve Kossuth Lajosról magáról is.

Most, hogy a magyarság XXI. századi szabadságharca elbukni látszik nehézségekbe ütközött és az IMF elleni csatát elvesztettük, elképzelem, amint szellemi vezére, Orbán Viktor, életének alkonyán, Korzika szigetén töltött önkéntes száműzetésében holografikus üzenetben szól majd a magyarság megmaradt ivadékaihoz, akik értetlenül szemlélik az utolsó elbukott magyar szabadságharc relikviáit: az alkotmány asztalát, a Kerényi tablókat, és Selmeczi Gabriella seprűjét, amellyel beseperte a magán-nyugdíjpénztári vagyont, vele együtt az éppen értetlenkedő jövő generációk nyugdíját is.

Orbán Viktor addigra már felhagyott a rá egykoron jellemző, pátosztól sem mentes több órás szónoklatokkal, csupán egyetlen mondattal üzent az IMF és cinkostársainak hiteleit nyögő honfitársainak:
„Látjátok feleim szemetekkel: Megtaláltuk azt az utat, azt a bonyolult utat, ami a sok védő között végül elvezetett a kapuhoz.”

CsF

Szólj hozzá

orbán magyarország szabadság edison selmeczy