2012. jan 30.

Jön a levegőhasználati díj!

írta: dVn
Jön a levegőhasználati díj!

Eljött a várva várt pillanat! Annyi év hiábavaló várakozása után az Elvarázsolt Kastély szerkesztőségébe is befújt a szél egy titkos törvénytervezetet. Miután eredetiségéről, valódiságáról és hitelességéről maradéktalanul meggyőződtünk, azaz nem csak Schmitt Pál szavaira hagyatkoztunk, nyomban közre is adjuk olvasóinknak.

Ma reggel beérve a szerkesztőségbe, szokásomhoz híven kinyitottam az ablakokat, hogy kiszellőztessem a hétvége áporodott levegőjét, mielőtt még a kollégák beérnek. Épp csak visszaültem az íróasztalomhoz és bekapcsoltam a számítógépemet, hogy megnézzem lájkolta-e valaki a hétvégén az Elvarázsolt Kastélyt, de legalább a legutóbbi Súúúhanterzemet, egy telegépelt papírlap landolt a klaviatúrámon. Utána rögtön egy másik. Felnéztem és arra lettem figyelmes, hogy a nyitott ablakokon át egymás után röppennek be hűséges követői, mint FIDESZ szimpatizánsok egy Videoton Puskás Akadémia meccsre.

Mielőtt még egy légörvény ugyanazzal a lendülettel tovasodorta volna őket, sietve elkezdtem összekapkodni a lapokat, közben izgatottan azon töprengtem, vajon mi lehet bennük. Talán egy újabb kisdoktori plágium gyanúja? Netán Bajnai Gordon titkos paktuma az MSZP-DK-LMP háromszöggel? Esetleg Vona Gábor kamaszkori naplója, amelyben Morvai Krisztina keblei mellett még a magyar demokrácia tündökléséről és az Európai Unió tagságáról álmodozik? Miután összerendeztem őket, kiderült, hogy egyik sem.

A vaskos dokumentum egyenesen az Unortodox Gazdaságpolitika Fellegvárából repült be szerkesztőségünkbe és nem mást tartalmazott, mint az Innovatív Megoldások Főosztály egyik munkaanyagát, a legeslegújabb megszorítás nélküli gazdaságélénkítő pirula, a levegőhasználati díj bevezetésének törvénytervezetét.

Mint az a tervezet indoklásából kiderül, a gazdasági szabadságharc közepette tarthatatlan az az állapot, hogy Magyarországon bárki és bármikor levegőt vehet, amiből a magyar államnak semminemű bevétele nem származik, pedig a levegő nemzeti vagyonunk ama kevéske megmaradt része, amit a szocialista kormányok elfelejtettek a külföldiek kezére játszani.

A tervezet szerint mindenki, aki Magyarország légterében tartózkodik, akár két lábbal a földön, akár a fellegekben, levegőhasználati díjat köteles majd fizetni. A munkaanyag többféle módozatot is vázol a fizetendő díj megállapításának és beszedésének módozatait illetően, ám ezek közül nagy valószínűséggel a havi átalány kerül majd ki győztesen.

A tervezet szerint levegőhasználati díjból minimum 120 milliárdos bevételt realizálhat az államkassza, de az optimistább becslések 200-300 milliárdos bevételt sem tartanak kizártnak. A konzervatívabb számítások csak a magyar állampolgároktól beszedendő havi 1000 forintos levegőhasználati díjjal számolnak, ám az unortodox becslések kiterjesztenék a díjfizetők körét valamennyi hazánkba utazó külföldi állampolgárra is napidíj formájában, különdíjat fizettetnének a gépjármű tulajdonosokkal, légitársaságokkal, sőt az sem kizárt, hogy háziállatok után is kellene majd levegőhasználati díjat fizetni. Sajnálatos módon, állapítja meg a tervezet, a vadon élő állatok, illetve a növények esetében nehezen kivethető a levegőhasználati díj, ezért erről egyelőre lemondanak annak készítői. Tekintettel a miniszterelnök úr becses hobbijára, a futball labdák szintén kívül esnek majd a törvény hatályán.

Mint a hiteles tájékoztatás elkötelezett hívei, természetesen azonnal felvettük a kapcsolatot a Fellegvárral, akik kérdésünkre megerősítették, hogy valóban tőlük származik a munkaanyag, bár a tervek szerint a Heti Válaszhoz kellett volna befújnia a szélnek, akik némi gyűjtőmunkával utánajártak volna, hány kiló levegőt szívott el életében Gyurcsány Ferenc és az Apró család a többi magyar család elől.

Ha már azonban így esett, fogalmazott a neve elhallgatását kérő forrásunk, szivárogtassuk csak ki mi, így legalább spontánabbnak tűnik majd a dolog, elvégre minket még nem tartanak olyan szinten kormányzati médialakájnak, mint az említett Heti Választ, a Magyar Nemzetet, vagy éppen a Mandinert.

Mivel mi itt az Elvarázsolt Kastélyban szeretnénk elkerülni az ízlésrendőrséghez hasonló kellemetlen atrocitást, melynek köszönhetően hetekig megbénult szerkesztőségünk működése, szerettünk volna meggyőződni róla, hogy a kiszivárogtatásért nem kapunk cserébe bármilyen megtorlást valamely túlbuzgó kormányzati szervtől. Forrásunk ugyan megnyugtatni nem tudott bennünket, de vész esetére megadta Selmeczi Gabriella mobilszámát, amit bármilyen probléma esetén hívhatunk.

Nem mintha nem szeretnénk a szóvivőasszony csengő-bongó hangján hallani újra meg újra, mi mindent tettek egyértelművé a magyar emberek 2010-ben példátlan összefogással, azért mi bízunk benne, hogy sosem kell hívnunk.

FgP
 

Szólj hozzá

törvény adó levegő morvai vona matolcsy unortodox