2012. ápr 18.

Lottó szelet tuti ötössel

írta: dVn
Lottó szelet tuti ötössel

Ha azt kérdezi bárki, lehet-e Magyarországon tisztességesen boldogulni, azt kell válaszolni: mi az, hogy? Sőt, nagyon is! Mi sem példázza ezt jobban, mint a Közgép Zrt., amelynek tavalyi évi nyeresége közel hárommilliárd forint volt. Ahelyett, hogy jó magyar szokás szerint irigykedni kezdenénk a feltételezett tulajdonos Simicska Lajosra és társaira, ragadjuk meg inkább a vissza nem térő alkalmat és nyerjünk mi is közel hárommilliárdot. Itt van mindjárt az eheti lottó ötös.

Elöljáróban fontos leszögeznem, hogy jelen fogásommal nem kívánok reklámot csinálni a Szerencsejáték Zrt.-nek. Már csak azért sem, mert pillanatokon belül bebizonyítom, hogy mindannyian megnyerhetjük a lottó ötöst egyetlen lottószelvény megvásárlása és kitöltése nélkül is.

Ha valaki kicsit is járatos az Excelben, és beírja valamelyik cellába, hogy KOMBINÁCIÓK(90;5), rögtön megkapja, hány darab lottószelvényt is kell kitölteni a biztos telitalálatoshoz. Azok kedvéért, akiknek nincsen kéznél Excel, vagy nem akar vele bajlódni, ideírom: 43,949,268 darabot. Ez olyan sok, hogy ha történetesen minden másodpercben kitöltenénk egy-egy lottó szelvényt, akkor közel másfél évünk menne rá. Tekintsünk most el attól, hogy mindez közel tízmilliárd forintunkba fájna vagy, hogy melyik lottózó fogadna minket a közel 44 millió lottószelvényünkkel.

Adva vagyon ez a nagyon sok (közel negyvennégy millió) lottószelvény. Biztos, hogy ezek közül egy szelvény telitalálatos lesz, a többi pedig nem. Annak a valószínűsége, hogy az első találomra kiválasztott lottószelvény nem lesz öt találatos, közel 100%-os, azaz biztosra vehető. Annak a valószínűsége, hogy a következő és az azután következő lottószelvény sem lesz öttalálatos, szintén közel 100%-os, azaz biztosra vehető. Mindezt a gondolatsort végigvezetve a közel negyvennégymillió kitöltött szelvényen, mindegyikről megállapíthatjuk, hogy biztosan nem lesz öttalálatos, azaz beláthatjuk, hogy egyik szelvényen sem lesz öttalálatos.

A valószínűség számítás szerint azonban tudjuk, hogy mégiscsak lesz egy biztos öttalálatos. Mivel a közel negyvennégymillió lottószelvény kitöltése csak eltünteti ezt a biztos öttalálatost, kézenfekvő, hogy egyetlen lottószelvény kitöltése nélkül lehet csak biztos öttalálatosunk.

És ehhez még szerencsét sem kell kívánnom.

Legyenek a vendégeim máskor is!

hSm

Döglött Béka

Az Elvarázsolt Kastély exkluzív éttermében paradoxonokat szolgálok fel, melyeket a legfrissebb és szigorúan ellenőrzött alapanyagokból, a kulináris charta elveivel összhangban készítek el.


Mottó: Ha semmi sem lehetetlen és minden lehetséges,
akkor mégiscsak lehetséges, hogy van, ami lehetetlen.

 

 

Szólj hozzá

szerencse lottó öttalálatos simicska közgép