2012. sze 19.

A fogyatékosok még kétharmadot sem érnek

írta: dVn
A fogyatékosok még kétharmadot sem érnek

Ez is kimondatott végre! A fogyatékkal élők kevesebbet érnek ép társaiknál. Nincs több köntörfalazás, nincs több political correctness. A fogyatékkal élők örüljenek, hogy élnek, a paralimpikonok pedig annak, hogy végre nem hangszórót kapnak jutalmul olimpiai győzelmükért.

paralimpikon.jpg

A négyszögletű kerek erdőben szerencsére nem kell álszenten viselkedni, ha fogyatékossal találkozunk. Nem kell úgy tennünk a kerekes székesek láttán, mintha két lábbal a földön járó emberek lennének. A vakokat is nyugodtan arrébb lökhetjük a mozgólépcsőn, akárcsak ép embertársainkat. Hadd érezzék az esélyegyenlőséget testközelből. Az értelmi fogyatékosokon pedig nyugodtan röhöghetünk tiszta szívből, legalább nekik is jobb kedvük lesz tőle.

A négyszögletű kerek erdőben mindenki számára egyértelmű az is, hogy a fogyatékkal élők kevesebbet érnek ép társaikhoz képest. Az arany aktuális árfolyama alapján egy fogyatékos a mai napon valamivel kevesebb, mint kétharmadát éri ép társának. Az ezüst és bronz esetében az arány némileg jobb ugyan, de ott sem éri el a háromnegyedet.

Deutsch Tamástól, a négyszögletű kerek erdő twitter bajnok sportfelelősétől megtudtuk, „butuska megközelítés” is lenne, ha azt várnánk, hogy holmi paralimpikonok ugyanannyi jutalmat kapjanak, mint a rendes olimpikonok. A szociálisan egyébként is hiperérzékeny Demcsák Zsuzsa persze felvetette, hogy 2008-ban ugyanakkora jutalomban részesültek a paralimpikonok és az olimpikonok, de Tamásunk ezt oly könnyedén csapta le, mint Pálos Péter a ping-pong labdát. A vak is látja, hogy az Gyurcsány Ferenc előre megfontoltan, aljas indokból elkövetett PR akciója volt. Gyurcsányék különben is könnyen osztogatták a jutalmakat. Elvégre akkor csak három olimpiai és egy paralimpiai aranyérem volt. Ráadásul arra sem volt fedezet, többek között ezért is kellett aztán megkötni a rendkívül kedvezőtlen IMF megállapodást.

De a bajnok paralimpikonok különben se panaszkodjanak. Így is 15%-kal többet kapnak, mint négy éve. Majdnem annyit kapnak jutalmul azért a nyamvadt aranyérmükért, mint a teljes paralimpiai csapat a négyéves felkészülésért. Hát hol van itt az igazságosság és egyenlőség, kérem? Ha lenne bennük némi tisztesség, ezt a jutalmat azonnal felajánlanák nem bajnok társaiknak ahelyett, hogy körbehisztizik itt a médiát.

Azzal ne foglalkozzunk, hogy az ép sportolóknak több, mint egymilliárd forint támogatás dukált a felkészüléshez. Az egyrészt megint az elmúltnyolcév bűnlajstromába tartozik. Másrészt pedig Deutsch Tamás megígérte, hogy ezen változtatni fognak. Ha pedig ő valamit megígér, akkor az úgy is lesz. Megígérte például, hogy ugróiskolát rajzol az MTI elé. És lett ugróiskola az MTI előtt. Mit neki némi átrendezés a támogatási kereten belül.

Igaz, ha növelik a paralimpikonok támogatását, akkor törvényszerű (legalábbis a négyszögletű kerek erdőben), hogy az ép sportolók kevesebbet kapnak majd a felkészülésre, mint eddig. Lehet, hogy kevesebb aranyat is hoznak majd haza Rióból. Legalábbis, ha kevesebbet hoznak majd haza, biztosan erre fogják. Akkor már nem is lesznek olyan fontosak ezek a paralimpikonok.

Mindenki rájön majd, hogy az volt az igazi, amikor még egy fia támogatást sem kaptak a felkészülésért. Csupán egy hangszóró járt az érmükért, meg játék a betűkkel társasjáték. Amikor nem is lehetett lépten-nyomon látni őket. Kar nélküli úszó, láb nélküli futó, kész horror. 12-es karika nélkül, kinek kell ez?

Még szerencse, hogy ezekért a fogyatékosokért senki se menne tüntetni, így szép csendben el lehet majd simítani ezt a kis hátrányos megkülönböztetést az érmek díjazása meg a támogatások körül. Rogán Antal felesége sem fog otthon szót emelni értük, mint a családon belüli erőszakról szóló törvény esetén. Gyurcsány Ferenc sem fog éhségsztrájkolni miattuk, mint a választási előregisztráció eltörléséért. És az Index sem fogja címlapra tenni, mert sokkal izgalmasabb téma, hogy miként dugnak az ír nők.

Ez mind rendben is van így. Ugye egyetértünk?

HsM

Szólj hozzá

gyurcsány olimpia jutalom érem paralimpia Deutsch paralimpikon