2012. nov 18.

Az LMP nem fog becsavarodni

írta: dVn
Az LMP nem fog becsavarodni

Schiffer András bebizonyította, hogy vannak még kemény legények a gáton. Akiket nem lehet egyszerűen besöpörni az újonnan formálódó Együtt 2014 ökobarátságtalan, könnyen szakadó nejlozsákjába. Akik dacolva az új választási rendszer kihívásaival és alacsony támogatottságukkal a készülő kormányváltás  mérleg nyelve lesznek. Vagy inkább a méregfoga?

schiffer_vs_fidesz.jpg

A szerkesztőségben az elmúlt hetekben kriptahangulat uralkodik. Senki sem beszél senkivel, többen még az asztalokat is úgy fordították, hogy ne kelljen a másik képét látni munka közben. Fejhallgatóval a fejükön bámulják mereven monitorjukat, hogy a másik lélegzete se zavarhassa meg lelki nyugalmukat. A kezem közé került cikkek java részét is félre kellett dobnom, mert olyannyira túlfűtöttek voltak az elkeseredett indulatoktól, hogy a távhő szolgáltatók beperelhettek volna minket, amiért az Elvarázsolt Kastély írásai több hőt sugároznak, mint a radiátorok.

A sors fintora, hogy épp Kamondi Vilmos cikke kerülhetett át a rostán, akivel Hutta Sámuel cikkének meggondolatlan utalásai miatt összetűzésbe keveredtem, és ami a szerkesztőségi kollégák végzetes megosztottságát eredményezte. Mert míg az egyik oldal Hutta Sámuel szokásos hatásvadász húzásának tartotta Galván Lilivel való flörtöm felemlegetését, a másik a munkahelyi zaklatástól, a hatalommal való visszaélésen keresztül, a kilencedik parancsolat megszegéséig (felebarátod ágyastársát ne kívánd – a szerk.) minden bűnt a fejemre olvasott.

Bízva benne, hogy az idő majd mindent megszépít, bezárkóztam inkább az irodámba és szigorúan szerkesztői feladataimra koncentráltam ahelyett, hogy a kollégákat győzködtem volna igazamról. Ma reggel azonban kiégett az asztali lámpám izzója. A raktárba siettem, ám kiderült, hogy a költségvetési zárolások miatt hónapok óta nem szereztünk be izzókat, így nem volt mit csavarnom az E14-es foglaltba.

Fotós kollégám ekkor remek ötlettel állt elő, miszerint az LMP-seknél biztosan találunk néhány elfekvő energiatakarékos izzót, legalábbis E14-es foglalatba illőt, és különben is most van a kongresszusuk, talán még egy Súúúhanterz is összejöhet a dologból.

Útra keltünk hát, és meg sem álltunk a csillebérci úttörőtáborig, ahol meglepetésünkre a szerkesztőségünkhöz hasonló kriptahangulat és megosztottság fogadott minket. Egyedül Schiffer Andrást láttuk mosolyogni a tornacsarnok bejáratához közel egy farönkön üldögélve, miközben egy narancsot hámozott svájci bicskájával. Úgy gondoltuk, ránk fér egy kis vidámság és optimizmus, ezért csatlakoztunk hozzá.

- Jó napot, Schiffer úr! –mondtam. – Gratulálunk a győzelemhez.
- Súúúhanter urak! – mondta Schiffer András. – De jó, hogy látom magukat. Kérnek egy kis narancsot?
- Ó, köszönjük, de nem akarjuk elenni maga elől – mondtam én.
- Ne vicceljen, nézzen csak oda! – mondta Schiffer András, és a tornacsarnok oldalánál tornyosuló több raklapnyi rekeszre mutatott, amelyek telis-tele voltak naranccsal. – A Lázár testvérek küldték, hogy a kétnapos kongresszus résztvevői ne szenvedjenek hiányt C-vitaminban.
-  Úgy látjuk, nem nagyon fogyott belőle.
-  Persze, mert a párttársaim attól tartanak, hogy ha valakit narancsevésen kapnak, arra azonnal rásütik a FIDESZ bérenc bélyeget.

- Ön nem tart ettől? – kérdeztem, miközben elfogadtam a Schiffer András által nekem nyújtott narancsgerezdet.
- Nekem nincs mitől tartani. Láthatja, a tagság mellettem áll, és biztos vagyok benne, hogy az emberek is véget akarnak vetni a magyar politikát több mint két évtizede uraló politikai kartell uralmának.
- Gondolja, hogy az LMP, mely pillanatnyilag 7-8%-os támogatással bír a biztos választók körében, képes lesz 2014-ben leváltani a FIDESZ kormányt a többi baloldali erővel és Bajnai Gordonnal való együttműködés nélkül?
- Ez azt hiszem inkább a politikai science fiction kategóriájába tartozik, de mi nem gondoljuk és sosem gondoltuk, hogy néhány év alatt fenekestül fel lehet forgatni a politikai berendezkedést. Emlékezzen azonban vissza, hogy a kilencvenes évek közepén volt egy kis párt, amely hozzánk hasonló támogatottsággal bírt, a legtöbb helyen még saját képviselőjelöltet sem tudott állítani, ma pedig kétharmados többséggel irányítja az országot.
- Arra céloz mindezzel, hogy maga szeretne lenni a jövő Orbán Viktora, az LMP pedig a 2020-as évek FIDESZ-e?
- Engem nem érdekelnek a hatalompolitikai játszmák. – Mondta Schiffer András és újabb narancsot vett elő a zsebéből, amit rutinos mozdulatokkal hámozni kezdett. - Engem az érdekel, ami azokat érdekli, akik kétségbeesésükben és kilátástalanságukban el akarják hagyni az országot, akiket romba döntött a devizahitelek törlesztése. Engem az érdekel, hogyan lesz az országban munkahely, hogyan lehet megmenteni a gazdaságot és a külföldi tőke bevonása helyett hogyan lehet a belső tőketeremtő képességet megerősíteni.
- De hiszen ezek a FIDESZ programjának is a legsarkalatosabb pontjai. Mi több, kicsit mintha már Orbán Viktor beszédeit idéznék szavai. Mitől lesz ez Ön szerint vonzó alternatíva 2014-ben Bajnai Gordon és az Együtt 2014 helyett?
- Az LMP hosszútávon gondolkodik. Ha Bajnai Gordon és az E14,mert mi csak így nevezzük őket magunk között, meg is nyerik a 2014-es választásokat, esélytelennek látom, hogy a FIDESZ és a Jobbik arányát kétharmad alá lehet majd zsugorítani, ezáltal pedig nem lehet alkotmányos fordulatot sem elérni, az új kormány gyakorlatilag kényszerzubbonyban végezheti majd a munkáját.

- Mi akkor a megoldás? – kérdeztem.
- Nézze! - mondta Schiffer András és egészen közel hajolt hozzám. - Csak magának mondom el, de szeretném, ha ez köztünk maradna, ezért ha lehet, próbálja úgy megírni az interjút, nehogy az Index címlapjára kerüljön.
- Megtesszük, ami tőlünk telik – ígértem meg nagyvonalúan, bízva abban, hogy a blogketrec szerkesztője nem rak ki minket meggondolatlanul mégis a címlapra.
- A soron következő választásokon az esélytelenek nyugalmával fogunk elindulni, vállalva még azt is, hogy mi tettük lehetetlenné Orbán Viktor és kormányának leváltását. Remélem persze, hogy a Bajnai lufi még a választások előtt ki fog pukkadni, ha másban nem, hát Mesterházy Attilában mindenképpen bízunk e téren, és jöhet újabb négy év Orbán kormány. Előbb-utóbb előkerül majd egy felcsúti beszéd, amiben Orbán Viktor arról beszél, hogy eladta meccseinket a kínaiaknak, az araboknak, sőt még az oroszoknak is és hazudtak reggel, hazudtak délben, hazudtak este. Remélhetőleg Matolcsy György tovább folytatja sikeres gazdaságélénkítő programját, ami garantálja, hogy az országban a gazdasági növekedést csak a Hoffmann Rózsa által szerkesztett történelem tankönyvekből lehessen megismerni. Mi LMP-sek ezalatt folyamatos tüntetéseket szervezünk a parlament elé, járjuk az országot és mindenhol azt mondjuk majd, hogy csak a FIDESZ az LMP, meg a jövő elkezdődött.
- Nem fél attól, hogy ezzel a kihátrálással lehetőséget teremtenek a FIDESZ számára, hogy véglegesen bebetonozzák hatalmukat, felszámolják a demokráciát és tönkretegyék az országot, ahogyan azt a baloldalon vizionálják?
- Éppen ellenkezőleg. Ez lenne a mi hosszútávú sikerünk záloga.
- Miszerint? – kérdeztem csodálkozva.
- Kormányra kerülésünk után mi is hivatkozhatunk majd az „emútnyócév”-re – mondta Schiffer András, majd mosolyogva felállt, kezet fogott velünk és elbúcsúzott, mert várt rá a Hír TV tudósítója.

Miután megköszöntük az interjút és a narancsot, már csak egyetlen kérésünk maradt.
- Ne tartson minket pofátlannak, Schiffer úr – mondtam. – Nincs Önöknek néhány elfekvő energiatakarékos izzójuk E14-es foglalatba?
-  Bizonyára van, de az E14-es izzók kapcsán keresse inkább Karácsony Gergelyt vagy Jávor Benedeket, abban ők a szakértők!

FgP

Szólj hozzá

orbán kongresszus schiffer lmp matolcsy Együtt 2014