2012. dec 05.

Mese a földbe gyalult királyságról

írta: dVn
Mese a földbe gyalult királyságról

Franciaországban tévedésből földbe gyalultak egy kastélyt. A négyszögletű kerek erdőben azonban már meg sem lepődünk ezen. Itt mindennapos az ilyen tévedés. Oktatásügy, egészségügy, gazdaság vagy éppen a jövőkép.

avenue-bellevue-chapelle-yvrac.n.jpg

Egyszer volt, hol nem volt, a négyszögletű kerek erdőn túl, de az Óperenciás tengeren innen, egy kis bordeaux-i faluban, Yvracban állt egy kastély. Szépen csengő neve ellenére, a Bellevue Kastélyon erőteljes nyomokat hagyott már az idő vasfoga, ezért jómódú orosz tulajdonosa, Dmitrij Sztroszkin úr elhatározta, hogy renováltatja. Annak rendje módja szerint meg is bízott egy építési vállalkozót, hogy újítsa fel a kastélyt, egyúttal pedig gyalulja a földbe a semmire sem használható melléképületet.

Dmitrij Sztroszkij valószínűleg régóta élhetett már távol vadkelettől, mert ahelyett, hogy reggeltől estig ott strázsált volna a munkások mellett, gondosan felügyelve az utolsó kapavágást is, a laissez fair gondolat jegyében hagyta alkotni az építési vállalkozót és embereit, ő pedig nyugodtan dolgozott tovább varsói székhelyű szállítmányozó cégében. Bár ne tette volna!

Mire ugyanis hazaért, hogy megszemlélje frissen felújított kastélyát, megdöbbentő látvány fogadta. Az építési vállalkozó tipp topp felújította a bontásra szánt melléképület, a Bellevue Kastélyt pedig az utolsó tégláig a földbe gyalulta. Dmitrij Sztroszkinnal egyetemben az egész falu döbbenten áll a történtek előtt és azon töprengenek, hogy követhet el egy építőipari cég ekkora hibát.

A négyszögletű kerek erdőben szerencsére csak egyetlen kastély áll, azt pedig réges-régen elvarázsolták, ezért kastéllyal ilyen malőr nem fordulhat elő. Előfordulhat persze mással. A négyszögletű kerek erdőben is sok mindenen nyomot hagyott már az idő vasfoga. Jó pár dologra ráfért már a renoválás. Oktatásügy, egészségügy, gazdaság, vagy éppen a jövőkép, csak hogy a legfontosabbakat említsem. Lett volna mit a földbe gyalulni is, persze. Előítéletek, korrupció és folyamatos múltba révedés. Ezért az emberek kétharmados felhatalmazást adtak királyuknak, a nemzetépítő fővállalkozónak, aki nagy vehemenciával neki is látott a munkának. Az emberek, bízva a királyban, tették tovább a dolgukat, remélve, hogy egy napon szép új világ virrad majd rájuk. Bár ne tették volna!

Mert amikor néhány év múltán megszemlélték, hol tart a nagy nemzetépítés, elszörnyülködve látták, hogy renoválás helyett Hoffmann és Matolcsy gyártmányú buldózerekkel estek neki az oktatásnak és a gazdaságnak, a jövőképet pedig darabokra törték. Mindeközben továbbra is virágzik a korrupció. A parlamentben már nyílt színen követelik a zsidó listák felállítását. Az emberek pedig politikai meggyőződéstől függően továbbra is szentül hisznek benne, hogy a négyszögletű kerek erdőben Mátyás király, a reformkor, a kiegyezés után, a két világháború között vagy éppen a Kádár rendszerben volt a legjobb magyarnak lenni. Visszakövetelnék az Aranybullát, Erdélyt vagy a hat forint harminc filléres kenyeret.

Miközben sokan döbbenten állnak a történtek előtt és azon töprengenek, hogy követhet el egy nemzetépítő ekkora hibát, a nemzetépítő nem lankad, hanem hűséges embereivel tovább folytatja a munkát. Szemben a francia kisfaluban kontárkodó építési vállalkozóval, őt nem hátráltatják törvények és jogszabályok és jogállami intézményrendszer. Idejében gondoskodott róla, hogy a törvényeket és jogszabályokat mindig kénye-kedvére alakíthassa, a jogállami intézményrendszer kulcspozícióiba saját megbízható embereit ültesse, akik bal felől üt, jobb felől üt, neki fütyölnek.

A király azonban jól tudta, hogy a nép, az istenadta nép, ha nem oly boldog rajta, mint akarja, akkor a soron következő választáson képes lenne leváltani. Ezért egy tollvonással átírta a teljes választási rendszert és bevezette a választási regisztrációt, trükkös akadálypályákat emelve a mindenkori ellenzék elé, és abban bízik, hogy minél kevesebben mennek majd el szavazni, és azok lehetőség szerint az ő feltétlen hívei lesznek.

A négyszögletű kerek erdő mélyén azonban már ott készülődik Robin Hood, a fuszeklik fejedelme, aki dacolva az önkénnyel, a király megannyi ármánykodásával és félelmetes hadseregével, elhatározta, hogy a néppel tűzön-vízen át legyőzi a királyt és visszaállít mindent, de mindent a király előtti állapotokra. Utána lehet majd vele is renováltatni és gyalultatni. És újra bízni abban, hogy egykoron szép új világ virrad majd ránk.

Vagy nem hinni végre a dajkamesékben és saját kézzel nekilátni a nemzetépítésnek.

Az Elvarázsolt Kastély Dajkabéka rovata:

"Amikor a nyilvánvalóan lehetetlen véletlenül tényleg bekövetkezik"

HsM

Szólj hozzá

francia orbán király kastély bontás bajnai