2013. jan 21.

Ki mit tud 2014

írta: dVn
Ki mit tud 2014

Elérkezett a döntő várva várt napja. Végre kiderül, sikerül-e legyőzni a korábbi győztest, az alcsúti illuzionistát, vagy marad minden a régiben. Élő közvetítés a 2014-es "Ki mit tud?" döntőjéről, csak itt, az Elvarázsolt Kastélyban.

kimittud.jpg

A négyszögletű kerek erdő lakóit négyévente egy tévéműsor tartja lázban. Nincs benne semmi látványosság, szépség vagy csillogás. Nincsenek benne művészi értékkel bíró produkciók sem. A fellépők egytől egyig jelentéktelen figurák, akiket egyetlen dolog különböztet meg a hétköznapi emberektől: a hatalom iránti olthatatlan vágy. Ezért képesek verbálisan ölre menni, s ha kell akár saját magukat is arcon köpni.

A hatalomért folyó gigászi küzdelem izgalma a képernyő elé szögezi az embereket. Vannak persze, akiknek a műsor sokkal többet jelent holmi tévéműsornál vagy reality shownál. Nekik élet-halál kérdés, hogy kedvencük nyer-e vagy veszít. Ha nyer, úgy gondolják, az életük egy csapásra megváltozik. Ha veszít, akkor számukra eljött a világvége.

Engedve látogatóink kérésének, az idén élő egyenes adásban közvetítjük a döntőt. Kapcsoljuk tehát a Millenáris Teátrumot, ahol kezdetét veszi a 2014-es Ki mit tud döntője.

-    Kedves Nézőink! – kezdi a műsorvezető, az elfogulatlanságáról és pártatlanságáról méltán híres Obersovszky Péter. – Ismét eltelt négy év, elérkezett hát az ideje, hogy tehetséges fiataljaink megmutassák, ki mit tud.
-    A nagy kérdés, hogy vajon sikerül-e legyőzni a 2010-ben fölényes győzelmet aratott alcsúti illuzionistát, vagy új győztest avatunk. Nézzük is mindjárt az első versenyzőt, aki magát szerényen, egyszerűen csak a „jobbik”-nak hívja. Hölgyeim és uraim, fogadják szeretettel Vona Gábort!

Elszánt fiatalember lép a színpadra sötétzöld lovas íjász kaftánban, nomád csizmában, szkíta íjjal a kezében. A kellékesek céltáblákat hoznak be, rajta politikusok és hírhedt cigánybűnözők arcképeivel.
-    Milyen produkciót fogunk látni Öntől, Vona úr? – kérdezi a műsorvezető.
-    Meg fogom mutatni, hogyan terítem le egyetlen lövéssel a magyar nép megrontóit és ádáz ellenségeit – mondta Vona Gábor és magasba emelte íját. A közönség hátsó soraiból hangos éljenzés hangzik fel. A nézőtér bal oldalán ülők erre hangos fujjolásban törnek ki.
-    Úgy érti, hogy egyetlen íjvesszővel eltalálja az itt látható harminchét céltáblát?
-    Nem. Az én nyílvesszőm egy csapásra leteríti az összes ellenségünket. Ezek a céltáblák csak a politikai korrektség látszatáért vannak itt.
-    Ez azt jelenti, hogy akár a közönség soraiban vagy a tévé előtt ülőket is eltalálhatja, ha éppenséggel a magyar nép ellenségének tartja?
-    Bizony, aki a magyar nép ellensége, az jobban tette volna, ha elhagyja az országot vagy meg sem születik. De most már úgy is késő. Eljött a leszámolás ideje!

A közönség soraira néma csend telepedik, moccanni sem mer senki. Vona Gábor villámgyorsan bekészíti íjvesszőjét és karját célzásra emeli. Megszólal a pergődob, Obersovszky Péter gyorsan fedezékbe vonult, majd Vona Gábor megfeszíti íját és lő.

A nyílvessző rövid röppályát ír le, majd alig néhány arasznyira az íjtól ernyedten hullik a földre. A közönség felszabadult, harsány nevetésben tör ki, kivéve a hátsó sorokban állókat, akik ütemes vastapssal bíztatják Vona Gábort a produkció megismétlésére.
-    Hát úgy látom, ez a mutatvány most nem sikerült – mondja Obersovszky Péter visszatérve a színpadra. – Sokan megkönnyebbülésére, gondolom.
-    Ez is csak az aljas cionista összeesküvésnek tudható be, és lemerném fogadni, hogy az öltözőmben cigánybűnözők is jártak, akik ellopták az íjam táltos erejét. De 2018-ban visszajövünk, és akkor senkinek sem kegyelmezünk! Szebb jövőt!

Miután Vona Gábor a hátsó sorok üdvrivalgása, s a közönség többi részének hangos fütyülése közepette levonult a színpadról, a műsorvezető a papírjába pillant.
-    Következő számunkhoz nekem csak annyi van ideírva, hogy demokratikus ellenzék, zárójelben ballibek – mondja, miközben a közönség soraiból ütemes vastaps harsan fel. – És van itt egy csomó név. Kérem akkor a színpadra a demokratikus ellenzék, zárójelben ballibek képviselőit!

A színpadra közel egy tucat férfi sétál fel. Van, aki öltönyben, van, aki jelmezben és van, aki csak pólóban-farmerben.
-    Megkérdezhetném, ki a csoport vezetője? – kérdezi a műsorvezető.
-    Én – mondják egyszerre többen is. Obersovszky Péter találó módon az egyetlen emberhez fordul, aki csöndben maradt.
-    Én úgy gondolom, nincs még itt az ideje, hogy személyi kérdéseken vitatkozzunk – mondja egy megnyerő külsejű, halk szavú fiatalember. – Először együttes erővel le kell győznünk az Orbán rezsimet, utána majd dönthetünk arról, hogy ki legyen a vezető. Bár több tanulmányban is kifejtettem már, miért én lennék erre a legalkalmasabb.
-    Bajnai úr, ha jól emlékszem, Ön már az előző „ki mit tud”-on is alulmaradt. Nem fél az újabb kudarctól?
-    Ez kérem szépen, szemen szedett hazugság, csakúgy, mint a libás öngyilkosságok, vagy az általunk tervezett drasztikus minimálbér csökkentés, amellyel a jobboldal igyekszik besározni minket. Az előző megmérettetésen én el sem indultam, de most érzem az emberek szeretetét és támogatását és az irántam való feltétlen bizalmat.
-    Ahogy körbenézek, jó pár ismerős arc feszeng itt maga körül. Kuncze Gábor, Fodor Gábor, sőt még Gyurcsány Ferenc urat is körünkben üdvözölhetjük! Netán idén is valami jó kis diszkótánccal lepi meg a közönséget? - fordul a műsorvezető a hórihorgas szemüveges férfihez.
-    Én csak azért vagyok itt, hogy megmaradt maréknyi támogatómmal egyetemben segítsük a demokratikus ellenzéket és végérvényesen megszabadítsuk ezt a kurva országot Orbán Viktor ámokfutásától.
-    Nem gondolja, hogy a puszta jelenléte is inkább Orbán Viktor malmára hajtja a vizet?

Mielőtt Gyurcsány Ferenc válaszolhatott volna a kérdésre, a színpad közepén egy bohócnak öltözött férfi kiált fel:
-    Az MSZP nélkül nem lehet kimittudot nyerni! Az MSZP nélkül nem lehet legyőzni Orbán Viktort! Az MSZP-t nem lehet kihagyni!

Miközben a színpadon állók és a közönség egyaránt értetlenül figyelik, a bohóc előreugrik, megragadja a mikrofont és beleordítja:
-    Mondjuk együtt! Nem le-het ki-hagy-ni! Nem le-het ki-hagy-ni!

Néhány pillanat múlva a közönség már egy emberként kántálja a bohóccal, hogy nem lehet kihagyni, nem lehet kihagyni. Mindezt olyan fülsiketető hangerővel, hogy Obersovszky Péter hiába üvölt a mikrofonjába, senki ügyet sem vet rá. A technikusok lélekjelenléte kell hozzá, hogy végre helyre álljon a rend. Ki tudja honnan, de előkerítették Gyurcsány Ferenc öszödi beszédét és annak legtöbbet citált mondatát játsszák be:
„Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon.„

Mikor a közönség végre elcsendesedik, Obersovszky Péter odalép a bohóc mellé.
-    Mesterházy úr! Meg sem ismertem magát ebben a jelmezben.
-    Sokaknak fogok én még meglepetést okozni, de remélem, elsősorban Orbán Viktornak és a Fidesznek.
-    De árulja már el nekem, mi lesz a produkció, amivel előállnak?
-    Nekünk nincs szükségünk produkcióra. Az embereknek itthon, és most már a határon túli magyarság körében is elege van Orbán Viktorból és a hazugságaiból. Mi nem fogjuk többé hitegetni és betanult mutatványokkal, trükkök százaival becsapni az embereket. Ezért csak annyit kérünk, szavazzanak az MSZP-re!
A színpadon állók sietve hozzáteszik:
- Meg az Együtt 2014-re!
- Meg a Demokratikus Koalícióra!
- Meg a Millára!
- Meg az LMP-re
- Meg a még meg sem alakított liberális pártomra! – szólt végül Fodor Gábor félszegen visszahúzódva.

A színpadot közben füstfelhő borítja be, elhalványulnak a fények, majd a 2001 Űrodüsszea zenéje csendül fel. Vörös és zöld lézerfények cikáznak, stroboszkóp villódzik, konfetti hullik alá, amikor Obersovszky Péter hangja Ördög Nóráévá változik:
- Hölgyeim és uraim! Most pedig következzék a 2010-es „Ki mit tud” győztese! Egymillió beígért, de soha meg nem valósuló munkahely! Háromezermilliárd forintos magánnyugdíj pénztári vagyon eltüntetése! És az Európai Unióban egyedülálló mértékű gazdasági növekedés illúziója! A színpadon az alcsúti mágus, Orbán Viktor!

Alacsony, pocakos férfi lép ki a füstből, sárga-kék futball szerelésben, labdával a hóna alatt. Körbenéz, majd int a technikusoknak, hogy halkítsák le a zenét. Majd dekázni kezd. A zsűri, Fekete Györggyel az élen, döbbenten figyelik, mint akik egészen másfajta produkcióra számítottak.

(egy óra elteltével)

Közel egy óra telt el, de Orbán Viktor továbbra is ott dekázgat a színpadon. Obersovszky Péter feszengve odalép hozzá és a fülébe súg valamit. Orbán Viktor abbahagyja a dekázást, hóna alá kapja a labdát, majd mosolyogva a mikrofonhoz lép.
-    Azt mondja Péter barátom, hogy lejárt a műsoridő, és a zsűrinek is értékelnie kell a produkciót, ezért most már ideje befejeznem a játékot. De hiszen én csak most kezdek belejönni!

Erre csettint egyet jobb kezével, és eltünteti Obersovszky Pétert. Csettint egy újabbat, mire eltűnik a zsűri. Csettint még egyet és eltűnik a közönség is.
-    Na végre! – mondja. - Most már senki sem zavar.

Orbán Viktor azóta is csak dekázik, és dekázik, és dekázik. Mi pedig nézzük. Tétlenül.

HsM

Szólj hozzá

mszp orbán gyurcsány jobbik bajnai mesterházy ki mit tud