2013. feb 09.

Árnyékboksz Bajnaival

írta: dVn
Árnyékboksz Bajnaival

Eljött a várva várt pillanat. Gyógyíthatatlan orbánfóbiások és megingathatatlan hitű nemzetmentők tömegei előtt ma este megmérkőzik egymással Bajnai Gordon és Orbán Viktor. Kapcsoljuk a felcsúti Kovács „Kokó” István Sportarénát, ahonnan kommentátorunk, Hutta Sámuel jelentkezik élőben.

bajnai_box.jpg

Jó estét kívánok mindenkinek a képernyők előtt, innen a négyszögletű kerek erdőből! Amint hallom a stúdióból, jelenleg nincs kép, ezért igyekszem szóban pótolni a látottakat. Az aréna zsúfolásig megtelt, fergeteges a hangulat itt a nézőtéren. Mindenki feszült izgalommal figyeli a ringet, ahol egyelőre Galván Lili kolléganőnk pom-pom táncában gyönyörködhetünk, de hamarosan megérkezik a mai este két főszereplője: Orbán Viktor, az igazmondás két és fél éve veretlen, nehézsúlyú világbajnoka, és kihívója, az ellenlábasai által csak „őzikeszeműnek” nevezett Bajnai Gordon.

A tét nem kisebb, minthogy sikerül-e szembesíteni Orbán Viktort az álcivil hirdetésekben terjesztett hazugságokkal. Sikerül-e bebizonyítania Bajnai Gordonnak, hogy az Együtt 2014-nek sem a minimálbért, sem a nyugdíjakat nem áll szándékában csökkenteni. Sikerül-e afféle közgazdaságtani Robin Hoodként elhitetnie, hogy az adórendszert igazságossá teszik: azaz a világtörténelemben első alkalommal a szegények tényleg jobban járnak, a gazdagok pedig rosszabbul?

Sokáig úgy tűnt, Orbán Viktor nem fog kiállni Bajnai ellen, mivel szerinte Bajnai Gordonnak ma nem Magyarország miniszterelnökével kell megvívnia, hanem a magyar emberekkel, akiktől el akarja venni a családi adókedvezményt, és akiknek csökkenteni akarja a minimálbérét. Ám amikor kiderült, hogy az évszázad mérkőzésének kikiáltott találkozóra néhány nap alatt elfogytak a jegyek, kénytelen volt elfogadni a kihívást. A lapítás, vagy a kitérő válasz a hazugság elismerése lett volna, márpedig az igazmondás világbajnokának még a hazugság látszatát is kerülnie kell.

Ebben pillanatban pedig, kérem szépen, felcsendül az Internacionálé, és az öltöző kijáratában megjelenik Bajnai Gordon. A közönségből sokan felállva tapsolják, mások gumilibákat mutatnak felé. Bajnai mintha a közönségnek integetne, de kiderül, hogy csak a hangmérnöknek jelez, keverje már le ezt a kommunista indulót, elvégre már nem az MSZ(M)P miniszterelnök jelöltje, hanem az Együtt 2014-é, amihez valami reformkori sláger dukálna.

Szerencsére a köztévé villámkezű dídzséje azonnal előkapja a legutóbbi „Önök kérték”-ből a „Hazám, hazám”-ot Simándi József előadásában, amelynek kíséretében Bajnai önfeledten vonulhat be a ringbe. Amikor odaér, úriemberhez méltón, kezet csókol Galván Lilinek, aki a kék sarokba vezeti. Bajnai magasba emeli kesztyűjét, majd a ráirányuló kamera felé fordítja. A közönség üdvrivalgásának közepette, a kivetítőkön jól láthatók a kesztyűjére írott „Haza” és „Haladás” feliratok.

Felcsendülnek a rég nem hallott Roxette dal, a „Listen to your heart” akkordjai, ami bizonyára csak egy tévedés lehet, mert helyét mindjárt Orbán Viktor kedvenc dala, az Eagles Hotel Californiája veszi át. A reflektorok a szemközti kijáratot pásztázzák, ahol talpig feketében megjelenik Orbán Viktor. Magasban összekulcsolt kézzel a ring felé indul, mögötte békemenetesek hosszú sora lépdel Bayer Zsolt vezetésével.

Bajnai Gordon elszánt tekintettel nézi közeledő ellenfele baljós sziluettjét, majd megnyugtatásképpen kettőt-hármat a levegőbe bokszol és kiinteget a közönségnek, biztatást követelve. A biztatás hangját azonban elnyomja az Orbán hívek vastapsa és sikoltozása.

Orbán ez alatt, a bíró kíséretében belép a ringbe, rendhagyó módon kezet fog Bajnaival, majd miután Galván Lili flitteres tüllszoknyájában átlibben az első menetet jelző táblával és kilép a ringből, megszólal a gong.

Orbán ide-oda a táncol a ringben, Bajnai szemlátomást zavarban van, egyelőre képtelen követni. Aztán kisvártatva kezdi kiismerni ritmusát és megközelíti. Megpróbál bevinni egy ütést, ezért megkérdezi, hogy tényleg Matolcsy lesz-e az MNB elnök? Orbán azonban tovább szökdel a ring átellenes sarkába. Bajnai nem adja fel, megint megközelíti és egy bal horoggal próbálkozik:
-    Tényleg eladod az oroszoknak a Magyar Villamos Műveket?
Orbán villámgyorsan odébb ugrik és a közönség hangos ovációjának közepette megszólal a gong, vége is az első menetnek.

A sarokban Szigetvári Viktor edző próbál életet lehelni az első menettől teljesen kimerült Bajnaiba, valamit a fülébe súg, és már kezdődik is a második menet.

Bajnai újult lendülettel rohamozza Orbánt:
-    Tényleg nem fizetitek ki a tanároknak a béren kívüli juttatásokat?
-    Mégis röghöz kötitek a hallgatókat?
-    Azt hiszitek, tíz százalékos rezsicsökkentéssel kiszúrhatjátok a reményvesztett emberek szemét?

A menet hátralévő részében azonban Bajnainak még csak Orbán közelébe sem sikerül férkőznie, inkább alibiként bokszol néhányat a levegőbe, és alig várja, hogy megszólaljon a gong. Szigetvári Viktor igyekszik taktikai tanácsokat adni az önbizalmát vesztő Bajnainak. Mindeközben itt a kommentátor fülke előtt közvetlenül Ron Werber és Mesterházy Attila nevetgélnek. Mesterházy a markát dörzsöli, mintha nem is Bajnainak, hanem egyenesen Orbán Viktornak drukkolna. Talán már arra gondol, hogy Bajnai veresége esetén ő lehet Orbán következő kihívója.

Galván Lili átsétál a ringen a mindent eldöntő harmadik menetet beharangozó táblával a kezében, és ismét megszólal a gong.

Bajnai keményen megsorozza Orbánt, aki beszorul a sarokba, majd egy hatalmas balegyenest mér az állára.
-    Tényleg koalícióra léptek majd a jobbikkal, hogy megtartsátok a hatalmatokat? – kérdezi.

Orbán elterül, a bíró számolni kezd: 1, 2, 3, 4 … Az Orbán hívek néma csendben figyelnek, a Bajnai drukkerek hangosan vele számolnak: 5, 6, 7, 8, 9, ám Orbán ekkor váratlanul talpra ugrik, és nekitámad Bajnainak „Gyurcsánnyal együtt tettétek tönkre az országot”, „az emberek nem kérnek belőletek”, mondja. Bajnai kétségbeesve a sarokba menekül és próbál elhajolni az ütések elől. Szigetvári Viktor már a törölközőt készül bedobni, amikor a közönség soraiból bekiabál egy kisgyerek:
-    De hiszen ez csak egy árnyék!

Bajnai felnéz, oldalra fordítja fejét és zavartan pislogni kezd.
-    Árnyék? – kérdezi Szigetvári Viktorra nézve.

Ekkor megszólal a gong, a békemenetesek vállukra veszik Orbán Viktor árnyékét és az Orbán hívek tapsvihara közepette kiviszik az arénából. A többiek is távoznak, néhány hangosan a jegyük árát követelik vissza. Bajnai a ring szélén a kötélre támaszkodva, elkeseredve nézi a távozó, reményvesztett tömeget.

-    Gyertek vissza! – kiáltja feléjük erőtlenül. - Egyedül elbukunk, de együtt sikerülhet!

hSm

Szólj hozzá

hazugság igazság árnyék box kihívás bajnai Együtt 2014