2013. feb 12.

Nekrololong

írta: dVn
Nekrololong

Gyászol az emberiség. Elhunyt a világ legnagyobb krokodilja, Lolong, a szeretet és megbékélés egyetemes szimbóluma. A megdöbbenés perceiben emlékezzünk a feledhetetlen óriásra.

lolong.jpg

Reni elkésett. Magába roskadva ül a medence szélén és az árva tócsát bámulja a közepén. Talán, ha lemondja azt a reklámfilm forgatást, akkor most minden más lenne. De hát kellett a pénz. Most van szezonja a hurka-kolbásznak, meg a töltött káposztának, nyáron a kutya se lesz kíváncsi egy antacidumra, győzködi magát. Mégsem tudja elhessegetni magától a gondolatot, hogy Lolong csakis az ő hibájából nem lehet már közöttünk.

Bizony, Lolong nincs többé. Kegyetlen hirtelenséggel távozott közülünk. A vacsorára köret és saláta nélkül, egészben lenyelt borjú elfogyasztása után belé szorult a szél, és mire Reni megérkezett, már nem lehetett rajta segíteni.

Bunawan, a Fülöp-szigeteki kisváros gyászol. A Davao Crocodile Park bejáratát virágok lepték el. Könnyes szemű asszonyok érkeznek sorban és mécseseket helyeznek el, többen egész éjjel virrasztottak. Bunawan főterén félárbocra eresztették a nemzeti színű zászlót, a polgármester pedig nemzeti gyásznapot hirdetett. A mai napon zárva tartanak a szórakozóhelyek, a helyi televízióban egész nap Lolongra emlékeznek.

Lolong halála azonban nem csak a helyieket rázta meg. Bono Vox, a humanitárius tevékenységéről ismert rock sztár Twitter üzenetében részvétét fejezte ki Bunawan lakóinak és a krokodil társadalomnak egyaránt. Mint írja, Lolongnak köszönhetően a világ többé nem félelmetes fenevadként gondol majd a krokodilokra, hanem a szeretet és megbékélés egyetemes szimbólumára.

A világ politikai vezetői gyásztáviratban nyilvánítottak részvétet. Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke ma reggeli tévéinterjújában méltatta Lolongot, aki az előítéletekkel dacolva, képes volt megváltoztatni az emberek gondolkodását, amely példaértékű mind az amerikaiak, mind pedig a világ demokratái számára. Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke mai rádióinterjújában kiemelte, Lolong hiába volt hatalmas és erős, nem kellett fogait csattogtatva rémisztgetnie az embereket ahhoz, hogy azok ne akarjanak meggondolatlanul szembeszállni vele. Nem úgy, mint ahogyan azt a tüntető egyetemisták, éhségmenetesek és a kormány munkáját rendszeresen kritizáló ellenzéki újságírók teszik a kormánnyal szemben.

Lolongnak nagy utat kellett megtennie ahhoz, hogy ilyen mértékű közszeretet és elismerés övezze. Amikor 2011-ben befogták, szörnyetegnek és tömeggyilkosnak kiáltották ki. Többek között egy halász és egy 12 éves kislány halálát kérték rajta számon, ám bizonyítékot sohasem tudtak felhozni ellene. Nem nehéz kitalálni, hogy ezen alaptalan támadások mögött a globális táskalobbi állt, akik a több mint hatméteres krokodilban csak a retikül alapanyagot látták.

De Lolong békésen, szó nélkül tűrte a támadásokat. Mozdulatlanul feküdt medencéjében, időnként vetett néhány barátságos pillantást a látogatók százaira, nagy ritkán pedig ásított egyet, nehogy elgémberedjenek állkapcsai. Lolong különös vonzalmat mutatott a gyerekek iránt, akiknek altatásban még azt is megengedte, hogy megsimogassák.

Lolong elment, de Bunawan városa gondoskodik arról, hogy emléke sose halványulhasson el. Lolong földi maradványainak mauzóleumot emelnek a város főterén, ahová zarándokok tömegeit várják majd, hogy leróhassák kegyeletüket a világ valaha élt legnagyobb krokodilja előtt.

Nyugodj békében, barátunk, Lolong!

CsF

Szólj hozzá

halál gyász erő hatalom krokodil legnagyobb Lolong