2013. ápr 20.

Dumb és Dumber 2014-ben visszatér!

írta: dVn
Dumb és Dumber 2014-ben visszatér!

Húsz év után kerül a mozikba a nagysikerű Dilibogyók című film folytatása, amit ráadásul nálunk forgatnak. A főszerepet legnagyobb meglepetésünkre Jim Carrey és Jeff Daniels helyett két eddig ismeretlen magyar színész játsza majd. Az Elvarázsolt Kastélynak elsőként sikerült beszélnie a rendezővel a készülő szuperprodukcióról.

dumbdumber_ek.jpg

A négyszögletű kerek erdőben filmet forgatnak. No, nem ám valami összetett mélylélektani drámát, vagy a krónikus gondolkodáshiánytól eltunyult agysejteket munkára bíró művészfilmet, hanem a munkaalapú társadalom építésében megfáradt emberek extasy-ját: vígjátékot.

Mivel a forgatókönyvírók –állítólag Hillary Clinton sugalmazására - épp a négyszögletű kerek erdőt szemelték ki a történet színhelyének, a forgatási költségek pedig amúgyis világszerte nálunk a legalacsonyabbak, a Hollywood-i producerek úgy döntöttek, itt forgatják a nagysikerű Dilibogyók (eredeti címe: Dumb és Dumber, azaz Hülye és Még hülyébb – a szerk.) második részét, mely a tervek szerint 2014-ben kerül majd a mozikba.

Mint azt a rendezőtől, Ron Werbertől megtudtuk, az új részben Harry és Lloyd nem kisebb kihívással találja magát szembe, minthogy nekik kell legyőzni a négyszögletű kerek erdőben uralkodó gonosz Viktátort. A Viktátor egy hatalommániás, gonosz törpe, aki egykulcsos adóval, a devizahitelesek megsegítésével és rezsicsökkentéssel sanyargatja népét, miközben felszámolja a mindenki által tisztelt kommunista alkotmányt, és sárbatiporva a demokratikus szabadságjogokat, nem engedélyezi neonáci motoros hordák randalirozását a fővárosban az Élet Menetének napján.

Fanyalgásom láttán, miszerint az ilyen történetekből tizenkettő egy tucat, a rendező elárulta, hogy a bonyodalmak sora abból adódik majd, hogy épp e két együgyű jóbarátnak kell megvívnia a rettegett Viktátorral. Miközben mindketten tökéletesen alkalmatlanok a feladatra, a Viktátor ellen felhergelt nép érthetetlen okból őket tekinti az utolsó szalmaszálnak, amelybe kapaszkodhatnak. De Dumb és Dumber még abban is képtelen megállapodni, hogy melyikük hívja ki a Viktátort, ezért egymást próbálják túlharsogni a nagygyűléseken, a sajtón keresztül üzengetnek egymásnak, miközben egyetlen értelmes kritika nem sok, annyival se tudnak előhozakodni a Viktátor kormányzását illetően. A nép kétségbeesettebben figyeli az egyre kiábrándítóbb közvéleménykutatási eredményeket, mialatt a Viktátor valódi ellenfél hiányában bebetonozza a hatalmát, és újabb meg újabb rezsicsökkentéseket zúdít az emberek nyakába.

Nem mondhatnám, hogy különösebben lázba hozott a történet, efféle kutyakomédiát minden héten olvashatok a 168 órában is, ám az igazi meglepetéssel csak ezután rukkolt elő Ron Werber. A címszerepeket ugyanis a már-már megfizethetetlen gázsijú Jim Carrey és Jeff Daniels helyett két ismeretlen statisztából lett színész alakítja majd: Bajnai Gordon és Mesterházy Attila.

A szereplő cseréből a nézők mit sem fognak tapasztalni, mondta a rendező megnyugtatásképpen. Ebben jelentős feladat hárul Szigetvári Viktorra, a messze földön híres sminkmesterre, akinek egyszer már a botcsinálta táncos-komikus Gyurcsány Ferencről is sikerült elhitetnie, hogy tisztességes politikus. Az utószinkront már az eredeti gázsi töredékéért is megcsinálja majd Carrey és Daniels az államokban.

Kíváncsi voltam, vajon, hogyan eshetett éppen Bajnaira és Mesterházyra a választás, akiknek eddig még egy nyugdíjasotthonban is nehézséget okozott a figyelem felkeltése, nem beszélve a humorézékükről, mely egy alkoholmámoros legénybúcsút is képes gyászmenetté varázsolni. De Ron Werber szerint a szerepek hiteles megformálásához pont két ilyen bárgyú, esetlen fapofára van szükség. Azt a néhány pillanatot, amikor Jim Carrey és Jeff Daniels jellegzetes arcmimikáját kellene hozniuk, elintézik a számítógépes animátorok.

Megpróbáltam néhány szót váltani a világhír kapujában álldogáló két magyar színésszel is, hogy kiderítsem, milyen trükökkel készülnek a Viktátor legyőzésére. Lesz-e megint 23 millió román munkavállaló, esetleg köteles beszéd? Vagy elég lesz lepaktálni a népnyúzó bankárokkal és közműszolgáltatókkal? A gyártásvezető azonban elhárította kérésem és közölte, a forgatás ideje alatt a rendezőn kívül senki sem nyilatkozhat, a forgatások helyszínére sem teheti be lábát kivülálló, nehogy véletlenül bárki is lelője a poént.

Így hát Bajnai és Mesterházy alakítására és a féltve őrzött poénra egyaránt kénytelenek vagyunk várni. Addig be kell érnünk a Viktátor szerepét játszó, párját ritkító stand up komédiás sziporkázó poénjaival, legyen az a Lego gyár megnyitója vagy interjú a Kossuth rádióban.

2014-ben pedig együtt nézzük majd Dumb és Dumber szerencsétlenkedését, mint pereces a moziban.

CsF

Szólj hozzá

orbán 2014 bajnai mesterházy dilibogyók