2013. ápr 26.

Ki nyer ma? Játék és mutyika tíz percben

írta: dVn
Ki nyer ma? Játék és mutyika tíz percben

Ki mondja, hogy hazánkban nem lehet boldogulni? Lottó ötös, keno, vasútpálya felújítás, stadionépítés, vagy éppen trafiknyitás. A lehetőségek tárháza egyszerűen kiapadhatatlan. Csak nyerni kell hozzá tudni!

hollo.jpg

A négyszögletű kerek erdőben, még a kommunista diktatúra idején, volt egy rádióműsor. A déli harangszó előtt menetrendszerint kapcsolták az Astoria szálló hallját és felcsendült a félreismerhetetlen szignál.

„Ki nyer ma?” – búgta a bemondó hölgy. „Játék és muzsika tíz percben” – folytatta. Czigány György kérdezett (akkoriban még nem volt ez a píszi mizéria) és a szerencsés kiválasztott válaszolhatott. A komolyzenei témájú feladványra persze sem az Astoria szálló köré gyűlt népes tömeg, sem a rádióhallgatók többsége nem tudott volna válaszolni, ezért meg voltak róla győződve, hogy a nyertesek egytől egyig csókosok, akiknek már előre megmondták a helyes választ. Csak azért nem irigyelték őket különösebben, mert a nyereményük úgyis valami komolyzenei hanglemez vagy hangverseny belépő volt, ezért inkább végighallgatták azt a tíz percet, a déli harangszót és a híreket, mígnem kezdetét vette a várva várt „Jó ebédhez szól a nóta”.

A nagy sikerű műsornak, a jó ebédhez szól a nótával egyetemben ki más vethetett volna véget, mint a négyszögletű kerek erdőben minden rossznak forrása: a Gyurcsány-Bajnai kormány. Ezért csak idő kérdése volt, hogy az istenadta nép nagy barátja, a Kádár rendszer szakavatott restaurátora, Orbán Viktor mikor éleszti újra tetszhalott állapotából.

Igaz, a ki nyer mát mostanság nem az Astoria szálló halljában játszák, és nem is komolyzenei témájú kérdésekre kell helyesen válaszolnia a versenybe jutott szerencséseknek. A játék és mutyika tíz percben új változatában a mindennapi sajtot kell kiénekelni a holló szájából. A sajtot a négyszögletű kerek erdő lakói készítik, hogy azután a nemzet boldogulása érdekében önként ajánlhassák fel a hollónak, aki végtelen bölcsességével képes eldönteni, kinek mekkora darab jusson belőle.

Vannak ugyan néhányan, a nép gyűlölt ellenségei, akik megpróbálják a sajtot önző módon megmenekíteni maguknak, mondván, miért adják azt a hollónak, ha valaki úgyis kiénekli a szájából, ám az Állami Sajtvédelmi Hatóság emberei előbb-utóbb lecsapnak rájuk a törvény teljes szigorával.

A sajtot persze sokan szeretnék kiénekelni. Nap, mint nap kilóméteres sorok kígyóznak az Elvarázsolt Kastély előtt. Sokan közülük éveket, évtizedeket töltenek azzal, hogy hangjukat tökéletesre fejlesszék. Messze földön híres énektanároktól vesznek leckéket, hogy a sajtot minél szívhezszólóbban trillázva énekelhessék ki az ezeréves fán üldögélő holló szájából. De csak keveseknek adatik meg a siker, elvégre mi az a napi egy darab sajt annyi éhes szájnak.

Nem meglepő, hogy a négyszögletű kerek erdő lakói az új műsor kapcsán is összeesküvés elméleteket gyártanak. Hemzseg a blogoszféra és a facebook attól, hogy mit sem ér az énektudás, csak a holló cimboráinak van esélye nyerni. Lám, lám, milyen szerencse, hogy a mai nyertes, a sokat támadott trafik törvény kapcsán öt bolttal is húsz éves koncesszióhoz jutott Palcsó Tamás, a Megasztár 2005-ös döntőse lett, akinek énektudásával kapcsolatban igazán senkinek sem merülhet fel kétsége.

De a sok irigykedőnek, és az évtizedekig a babérjaikon üldögélő dohánykereskedőknek ez mind nem elég. Azt is felhánytorgatják, hogy Csányi Sándor és az OTP segítő kezet nyújt néhány millió forintnyi hitel keretében az újdonsült trafikosoknak. Hát mégis miből indítanák be az új vállalkozást? Miből fizetnék ki az üzlethelyiség bérleti díját? Miből finanszíroznák a dohánykészleteket? Eddig lépten-nyomon azért támadták bankokat, mert nem hiteleznek. Most végre valamelyikük kinyitja a pénztárcáját, az sem jó.

Pedig hiába irigykednek. Ahogyan a komolyzenei nyereményekben annak idején, a dohányboltokban sem lesz sok öröme a nyerteseknek. Az a 4%-os árrés, amelyet a négyszögletű kerek erdő népén élősködő multik biztosítanak a leendő trafikosoknak, még arra sem elég, hogy a villanyszámlát kifizessék, nemhogy tisztes megélhetést biztosítson a nyertesnek és családi vállalkozásának. Még szerencse, hogy Lázár János, a dohánybiznisz őrangyala gyorsan benyújtott egy törvényjavaslatot, amellyel a jelenlegi két és félszeresére, kerek 10%-ra növelnék a dohánytermékek haszonkulcsát.

Bízzunk benne, hogy a mindenható kétharmad megszavazza a törvényjavaslatot, és nem akad a nyertesek torkán a kemény küzdelem árán kiénekelt sajt. Ha már úgyis annyian halnak meg értelmetlenül a dohányzás miatt, legalább legyenek közülünk néhányan, akiknek továbbra is jó ebédhez szól a nóta.

kMv

Szólj hozzá

korrupció dohány mutyi lázár trafiktörvény CBA Palcsó