2013. okt 25.

Macskakopter a túlvilágról

írta: Szele Tamás
Macskakopter a túlvilágról

Az abnormalitás határtalan. Íme, itt az ékes bizonyíték rá, hogy néhanapján a négyszögletű kerek erdőn kívül is felüti a fejét. Nemzetközi kitekintőnk következik vendégszerzőnk tollából. Állatvédőknek és gyenge idegzetűeknek nem ajánlott!

macskakopter.jpg

Minden jel arra mutat, hogy Hollandiában sokan olvassák Stephen Kinget és komolyan is veszik – sőt, Bart Jansen képzőművész át is ültette a valóságba a Kedvencek temetőjét. Méghozzá kísértetiesen, annyi szent.

A dolog úgy esett, hogy kedvenc házimacskáját elgázolta egy autó – gyakori halálok ez, okos ember vigyáz az állatra, nem engedi forgalmas utak közelébe. Miután illőképpen meggyászolta, eszébe jutott, hogy fel is támaszthatná – persze, életet nem tudott belé lehelni, de a holttestet preparáltatta, és, mivel eszébe jutott, hogy mennyire szeretett életében madarakra vadászni, felszerelte két légcsavarral. Így lett a szerencsétlen Orville-ból – így hívták az elhunytat – macskakopter halála után, aki visszajár riogatni a szárnyasokat. Természetesen már az elnevezése is arra utal, hogy a gazdája rajonghat a repülésért, ami általában ártatlan szenvedély szokott lenni, bár nagyon úgy néz ki, estünkben kóros formát öltött.

Nehezen vitatható, hogy attól, aki éveken át házi kedvencünk volt, nem könnyű megválni, mégis különös érzést kelthet, ha a hát körül zümmög. És feltevődik a kérdés: amennyiben Bart Jensen ezt cselekedte a macskájával, mi lesz a sorsa a nagypapájának ha meghal? Nem lehet kellemes dolog Jensen úr családtagjának lenni, az ember le sem hunyhatja nyugodtan a szemét, főleg akkor nem, ha a végső nyugalomra készül. De lássuk, mi lett szegény Orville sorsa, hova került?

A repülő macskatetemet Amszterdamban kiállították, neves kritikusok méltatják a műtárgy jelentését és szépségeit, mondanivalóját és azt, mennyiben szab új irányt a kortárs képzőművészet főbb vonulatainak – lelkük rajta. Azonban nem lenne üdvös, ha az alkotásnak ez a módszere elterjedne szélesebb körben is, az ember nem merné meglátogatni a képzőművész ismerőseit, nehogy egy tárlóban végezze.

Eltemetni helyesebb volna.

Megkockáztatom: szebb is.

De mindenképpen sokkal nyugalmasabb.

TwR

Szólj hozzá

macska halott temető helikopter king jansen