2014. ápr 04.

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem!

írta: dVn
Tükröm, tükröm, mondd meg nékem!

Már csak kettőt kell aludni, és itt az újabb fülkeforradalom, amikor végképp és menthetetlenül jobbra fordul sorsunk. Legalábbis a pártok ígéret dömpingje alapján. Utánajártunk az igazságnak.

mirror.jpg

Mint megannyi, a demokráciáért aggódó honfitársunkat, minket is mélyen lesújtott a gondolat, hogy immáron a második választási kampány ér véget vita nélkül. Mi másra is vágynánk cseresznyefa virágzáskor, minthogy politikai pártok listavezetői szavalják fennkölten programjaikat, ígérjenek fűt-fát, tejjel-mézzel folyó kánaánt és beszéljenek lyukat a hasunkba.

Mint a pártatlan tömegtájékoztatás közismerten elkötelezett hívei, megpróbálkoztunk hát a lehetetlennel. Ha vitára nem is vállalkoztunk (hiábavaló is lett volna - a szerk.), egy valóban őszinte beszélgetésre azért meginvitáltuk szerkesztőségünkbe a pártok prominenseit. Nem mintha nem bíznánk politikusaink szavahihetőségében, de úgy gondoltuk, az őszinteség biztosítása érdekében bevetjük a Grimm fivérek rég elfeledett találmányát, az igazmondó tükröt is.

Az igazmondó tükör minden hazugságról lerántja a leplet, így politikusaink bármit mondhatnak előtte, nem hallunk mást, mint az igazat, csakis az igazat, a tiszta igazat. Politikusaink, akik az igazmondásnak amúgy is valamennyien bajnokai (na jó, leszámítva azt az egyet, aki egyszer véletlenül bevallotta, hogy hazudott reggel, hazudott délben, hazudott este – a szerk.), készséggel vállalták a beszélgetést. Azzal az apró kitétellel, hogy mindenkinek ugyanazt a kérdést tegyük fel, a válaszhoz mindenkinek ugyanannyi idő álljon rendelkezésére, és végül, mindenki válaszát cenzúrázatlanul közöljük. Mi sem egyszerűbb ennél! Azt persze elfelejtették kikötni, hogy az eredeti, vagy az igazmondó tükör által lefordított választ közöljük-e. Mivel előbbi úgyis olvasható a pártok honlapján és hallható minden egyes megnyilatkozásból, mi az igazmondótükör hepafilterén átszűrt igazságot közöljük.

(Az idő rövidsége miatt posztunkban csak azon pártok szavait idézzük, akiknek a közvéleménykutatások alapján van bármi esélye a parlamentbe kerülni. Akit érdekel a többi párt válasza is, írja meg kommentben és készséggel előkeressük – a szerk.)

LMP

Balról jobbra haladva az ellenzéki pártok kérdezését Schiffer Andrással kezdtük, aki kerékpárral érkezett, kezében egy miniatűr szélkerékkel, karján napelemes órával.

- Mitől jobbak Önök a deákné vásznánál?

- Egyáltalán nem vagyunk jobbak. De most, hogy a közelgő választási bukta után az egész MSZP Gyurcsánnyal, Bajnaival és Karácsony Gergelyékkel együtt megy a süllyesztőbe, megnyílik előttünk a lehetőség, hogy átvegyük a baloldal vezető szerepét és négy év múlva két-harmaddal legyőzzük a Fideszt. Legalábbis ezt mondogatom magamnak minden reggel felkelés után, hátha egyszer magam is elhiszem.

KORMÁNYVÁLTÁS

Attól tartottunk, hogy a hallatlan megegyezőkészségéről ismert triumvirátus ötfejű sárkány módjára egyszerre akar majd válaszolni (na ezt bogozza ki valaki – a szerk.), de legnagyobb meglepetésünkre Mesterházy Attila egyedül érkezett. Azt hittük, igyekezetében magára borította a hajfixáló zselét, azért fénylik mindenütt, ám mint megtudtuk, csupán impregnálta magát a Simon üggyel szemben.

- Mitől jobbak Önök a deákné vásznánál?

- Nem vagyunk jobbak, sőt lövésünk sincs, mihez kezdenénk kormányra kerülés esetén, de legalább a demokrácia látszatára jobban fogunk adni, nyomunk egy „undo” gombot az Orbán rezsim alkotmánymódosításaira, újra Alföldi Róbertet ültetjük a Nemzeti Színház élére, lesz Napkelte az M1-en és Szólás szabadsága Friderikusszal, az újságosnál, meg a romkocsmákban újra lehet majd cigit kapni, és garantáltan megint jó lesz magyarországon bankárnak és közműszolgáltatónak lenni. Persze ettől nem kell félnie senkinek. Olyan zakót kapunk úgyis vasárnap, mint a magyar válogatott Hollandia ellen.

JOBBIK

Vona Gábor kőműves ruhában, hóna alatt egy ölebbel és egy kiscicával érkezett. Cáfolva a Jobbikról kialakított negatív képet, egy Köves Slomó által dedikált képet lobogtatott, pólóján pedig az „I love Gipsy Kings” felirat virított.

- Mitől jobbak Önök a deákné vásznánál?

- Mert mi vagyunk a Jobbik. Mindenkinél jobban tudjuk, hogyan lehet hülyíteni a magyarokat, akik még a himnuszukban is azt zengik, balsors, akit régen tép. Minden zsigeri gyűlöletet és vágyálmot képesek vagyunk egyetlen nemzetiszín szalaggal átkötött galacsinba gyúrni, amiért úgy ugrál majd vasárnap a sok ostoba birka, mint a gyerekek annak idején Dévényi Tibi bácsinál a piros pöttyös labdáért.

FIDESZ-KDNP

Bár mi a KDNP-ről őszintén szólva elfeledkeztünk, Semjén Zsolt hívatlanul is belovagolt az Elvarázsolt Kastély udvarára, hogy közölje, átadja a válaszlehetőséget Isten földi helytartójának, mert bármit is mondjon, ő azzal teljes mértékben egyetért, ha Hoffmann Rózsa tovább folytathatja az oktatási rendszer rombolását egészen a sötét középkorig, amikor még az emberek elhitték, hogy a Nap forog a Föld körül, és csak azért olyan rossz nekünk, mert a világ első pornósztár párosa elfogadott egy almát a kígyótól.

Ezek után arra számítottunk, hogy begördül az ember, aki soha életében nem hazudott, helyette azonban Selmeczi Gabriella tipegett felénk narancssárga fideszes lufival a kezében. Bár kissé csalódottak voltunk, mert úgy gondoltuk, legalább Lázár Jánossal megtisztelhetett volna minket a kormányzópárt, ha már annyiszor segítettük őket kormányzásuk ideje alatt, azért udvariasan kezet csókoltunk a parlament szőke ciklonjának, aki tízévi nyugdíj megtakarítást volt képes egymaga felszippantani a biztosítók bankszámláiról.

- Mitől jobbak Önök a deákné vásznánál?

- Nincs logika abban a kérdésben, amit felvetett.

Paffként álltunk a FIDESZ propagandaszövegeket kisiskolás módjára szajkózó szóvivő asszony szavai előtt, amely nem mellesleg az egyetlen mondat volt, amit az igazmondó tükör fordítás nélkül adott vissza. Bár az interjúk során végig tartottuk magunkat ahhoz, hogy ne kérdezzünk vissza, ez alkalommal kivételt kellett tennünk.

- Miért? – kérdeztük.

- Csak.

Mi mást is kívánhatnánk ilyen meggyőző válaszok után vasárnapra, a magyar jóléti demokrácia történetének újabb sorsordító küzdelméhez, mint szép időt és rövid sorban állást!

FgP

Szólj hozzá

választás igazság semjén 2014 vona mesterházy selmeczy