2012. sze 25.

Ki lehet a Disznó?

írta: dVn
Ki lehet a Disznó?

Vajon mi lehet az összefüggés a Gripen ügy, a sertésállomány erőltetett növelése és az oktatási rendszer módszeres szétverése között? Ki lehet a Disznó, akinek alakja az egész szövevényes ügy mögött felsejleni látszik? Az Elvarázsolt Kastély újabb oknyomozó riportja.

120162300_1a7a9a6d92_z.jpg

Egyszer régen, nagyon régen, amikor a királynak még nem volt pocakja, és az elmúltnyolcév is előttünk volt, a négyszögletű kerek erdőben mertek nagyot álmodni, és sugárhajtású vadászsólymokat vásároltak, hogy a tisztáson garázdálkodó kártékony rágcsálókat elriasszák. Sugárhajtású vadászsólymot sokan kínáltak szerte a világban, ám a király és emberei mindössze kettőt találtak alkalmasnak a feladatra. Az egyiket, amit F-16-osnak becéztek, az amerikaiak kínálták, a másikat, a Gripen nevűt pedig a svédek.

A négyszögletű kerek erdőben minden döntést komoly előkészítés előzött meg. Először, szokás szerint szakértők hada számítgatta, mérlegelte vajon melyik lenne a jobb választás. Melyik a modernebb? Melyik repül gyorsabban? Melyik a fordulékonyabb? Melyik fogyaszt kevesebbet? Melyiket lehet később bővíteni? Melyiknek jobbak a finanszírozási és garanciális feltételei?

Ám a szakértők semmiben sem értettek egyet. Ki emellett hozott fel több érvet, ki pedig amellett. A végén talán még össze is akasztják agancsaikat, miként azt az erdőszéli kocsma mellett a bikák teszik szarvasbőgés idején, de hát mi végre vannak a politikusok, ha nem azért, hogy a sok-sok egymásnak ellentmondó szakértői véleményen felülkerekedve megfontolt és a négyszögletű kerek erdő érdekeit maximálisan szem előtt tartó döntést hozzanak.

A vadászsólyom gyártók, pusztán a megfontolást segítendő, igyekeztek latba vetni helyi követeik közreműködését. Az amerikaiak, meglehetősen szerencsétlen módon épp egy szőkét választottak ki erre a célra. Szőkéből is azt a fajtát, aki miatt még a szőke nős viccek is elszégyellik magukat. Szegényke képes volt legépelni és jó néhány szenátor társával egyetemben aláírni a levelet, amelyben nyíltan arra kéri a döntéshozókat, hogy az F-16-os vadászsólyom mellett tegyék le voksukat. Milyen kínos! A levél napvilágra kerülte után ugyan ki merte volna felvállalni a döntést az F-16-osok mellett. Akkoriban ugyanis még nem volt olyan karakán a király, hogy fittyet hányva minden morális kérdésre, szabadon engedjen akár egy baltás gyilkost is, ha a négyszögletű kerek erdő érdekeire hivatkozás úgy kívánja.

Röff.

A svédek mindeközben nem bízták a véletlenre és megpróbáltak olyan érveket szállítani a döntéshozóknak, amelyek a szép szavaknál sokkal nagyobb súllyal esnek latba, ezért elhatározták, hogy némi arannyal támogatják meg az egyébként is nyomós érveket a Gripenek mellett. Csakhogy még a négyszögletű kerek erdő sötétjében sem lehetett szekéren zsákokban szállítani az aranyat a döntéshozók asztaláig, mert a rágcsálók és a velük szimpatizáló újságírók, akik a bokrok mélyén lapulva figyeltek, könnyen észrevehették volna. Ezért furmányosabbnál furmányosabb cseleket eszeltek ki az arany feltűnésmentes célba juttatásának érdekében.

Az aranyat felaprózták és makkokba rejtették. Körbehajóztatták a brit szigeteken, és egy osztrák grófon keresztül juttatták el a négyszögletű kerek erdőbe. Nem másnak, mint a Disznónak, aki köztudottan szereti a makkot. A Disznó az éj leple alatt a makkokból újból aranyat varázsolt és azt a megfelelő döntéshozók bugyellárisába tömködte. A Gripeneket annak rendje és módja szerint megvásárolták, a médiában pedig alaposan megindokolták, bár ez felesleges volt, hiszen az erdő lakóit akkor is jobban érdekelte a 23 millió román munkavállaló réme, no meg Kötél László tömeges öngyilkosságra buzdító beszéde, ezért nem is foglalkoztak a Gripen beszerzéssel.

A svéd királynak azonban feltűnt, hogy a kincstárában megcsappant az aranykészlet. Emberei széleskörű nyomozásba kezdtek, majd kiderítették, hogy az arany a Gripen beszerzések megtámogatása végett vándorolt ki a kincstárból. Feltérképezték az arany útját, és minden érintett országban igyekeztek felfejteni a szálakat, melyek végül elvezettek a megvesztegetett politikusokig.

Rövid ideig a négyszögletű kerek erdőre is rávetült a gyanú árnyéka, de mivel a Disznó előrelátó módon mindenkinek osztott a tömérdek aranyból, senkinek sem állt érdekében felfedni kilétét, pláne elárulni, mi lett az arannyal. A látszat kedvéért, ahogyan mindig is szokták, felállítottak ugyan egy bizottságot, amely kimondta, hogy ejnye-bejnye, nem így kellett volna, de konkrét felelősöket nem neveztek meg és a vesztegetés vádját bizonyítékok hiányában elvetették.

Röff-röff.

A négyszögletű kerek erdőn kívül azonban, ahol az embereket Kate Middleton cicije és az X-Faktor aktuális sztárjelöltjei mellett a közügyek is érdeklik, nem hunytak ilyen könnyen szemet a vesztegetési botrány felett. A nyomozást tovább folytatták, a felelősöket bíróság elé állították. A felelősök a kisebb büntetés reményében annak rendje és módja szerint csiripelni is kezdtek. Így történt, hogy az ügyben kulcs szerepet játszó osztrák gróf elárulta, hogy ő bizony az aranynak csak a töredékét tartotta meg, ami éppen arra elég, hogy idős korára legyen mit a tejbe aprítania, és hogy a többit a Disznónak adta. Őt tessék megkérdezni, mi lett a sorsa.

Ki lehetett a Disznó? A gróf nem tudta megmondani. A négyszögletű kerek erdőben rengeteg disznó van. És mind egyforma. És mind szereti a makkot. Kivált azt, amelyikben arany van elrejtve.

A négyszögletű kerek erdőben, ahol árgus szemmel figyelik az erdőn kívüli történéseket, felkészültek rá, hogy a sokáig sikeresen altatott Gripen ügyet valaki felébreszti Csipkerózsika álmából, és előbb-utóbb mindenki lázasan keresni fogja a Disznót. A Disznónak azonban rejtve kell maradnia. A Disznó sérthetetlen. A Disznóra máskor is szükség lehet. A király utasította a lakáj médiát, nehogy akár egy szót is ejtsenek a Gripen ügyről, pláne a Disznóról. A renitens Népszabadságon kívül egyelőre nem is foglalkozott vele senki. Sebaj, azt is hamarosan megveszi a Csintalan, és akkor ők sem fognak renitenskedni többé.

De a király még ennél is előrelátóbb. Lakájmédia ide, bizonytalan szavazók oda, azért fel kell készülni a legrosszabbra. Mi van, ha az ügy mégsem ül el a tervezett menetrend szerint? Valami túlbuzgó újságíró nekilát felkutatni a Disznót. Mindezt megelőzendő, emberei már előkészítették a jogszabályt, amely egyszer s mindenkorra megtiltja a disznó szó használatát, vele együtt a disznó vicceket, no meg a disznó torost, és előírja, hogy helyette csak a "sertés" a megengedett. Amiről nem beszélünk, az nincs is. A mindenen hőzöngeni kész és a demokráciáért meg a szólásszabadságért folyton aggódó liberálisok kedvéért a törvény indoklásába beleveszik, hogy csakis azért, mert disznózni nem píszi. Ez a "píszi" olyan nekik, mint a csengő Pavlov kutyájának.

Megalkotják a nemzeti sertésstratégiát is. Ennek keretében megduplázzák a négyszögletű kerek erdőben élő sertések számát, hogy még nehezebb legyen rátalálni arra a bizonyos Disznóra sertésre. Az oktatásért felelős államtitkár pedig már megalkotta a négyszögletű kerek erdőben élők módszeres agyzsugorításának tervét. Első lépésben megszüntetik az idegennyelvű oktatást. Másodikban Bartos Erika Anna-Peti könyveinek szintjére csökkentik a kötelező nemzeti alapszókincset. Végső célként pedig igyekeznek elérni, hogy a négyszögletű kerek erdőben mindenki minden kérdésre ugyanazt a választ tudja csak megfogalmazni.

Röff-röff-röff.



FgP


Szólj hozzá

svéd disznó osztrák gripen selmeczi f-16