2020. már 07.

Meztelen igazság a Katonában

írta: dVn
Meztelen igazság a Katonában

A mai napon, meghatározatlan ideig szellemi karanténba helyezték a Katona József színház teljes társulatát közönségével és pártoló tagságával egyetemben. Az alternatív valótlanság egyetlen hiteles tudósítójaként utánajártunk és elsőként sikerült megszólaltatnunk a szellemi zsarnokság céltáblájává vált direktort.

boucher_leda_och_svanen.jpg

(FIGYELEM! Cikkünk a nyugalom megzavarására alkalmas megfogalmazásokat tartalmazhat, a benne leírtaknak azonban a látszat ellenére semmi köze sincs a valósághoz. Ezt azért tartjuk fontosnak előre jelezni, hogy elejét vegyük az aljas indokból, előre megfontolt szándékkal ellenünk indítandó sajtópereknek.)

Szellemi karanténba helyezték a Katona József színházat, tudatta az örömhírt az ország minden jó érzésű, egészséges nemzeti öntudattal rendelkező keresztény állampolgárával ma reggel a közmédia, meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva. A szellemi karanténba helyezett személyek a karantén feloldásáig csak Takaró Mihály kedvenc szerzőit olvashatják, kizárólag a közmédiából, illetve a többi, a kormány által hitelesnek beállított hírforrásából tájékozódhatnak, és semmilyen kapcsolatot nem tarthatnak súlyosan fertőző felvilágosult eszméket és racionális gondolatokat terjesztő egyénekkel, legyenek azok családtagjaik, rokonaik vagy ismerőseik.

Mint az köztudott, néhány napja az Origo robbantotta ki a botrányt, miszerint Kásler Miklós emberminiszter szabad kórházi ágyak keresése közben véletlenül betoppant a Katona József egyik előadására, ahol a látottak nyomán perceken belül rosszul lett. Csupán Semjén Zsolt személyes közbenjárásának volt köszönhető, hogy a Mindenható végül nem szólította magához. A miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy minden törvényes és törvénytelen (azaz alkotmánymódosítást igénylő) eszközzel meg kell akadályozni, hogy ilyen Magyarországon bármely keresztény honfitársunkkal még egyszer előfordulhasson, ezért 10 miatyánk és 10 üdvözlégy Mária elrebegése után haladéktalan intézkedésért könyörgött a Mindenható első számú földi helytartójánál, a miniszterelnöknél.

A hivatalos híradások a lakosság biztonsága érdekében semmit sem árultak el arról, hogy pontosan mit láthatott az emberminiszter. A Pesti Srácok azonban tudni vélte, hogy a Katona József színház a sorospénzelt brüsszeli meleglobbi támogatásával Alföldi Róbert korábbi munkásságát is megszégyenítő perverz, kiskorúak és nagykorúak megrontására alkalmas darabot állított színpadra. A színészek, bizonyára Greta Thunberg iránti rajongásuk bizonyítékaként, zöld paraván előtt anyaszült meztelenül erkölcstelenkedtek, egymást trágár és istenkáromló szavakkal illették. A darab, szintén a Pesti Srácok szerint, olyannyira megrázónak bizonyult még az egyébként hasonlóan perverz előadásokhoz szokott belvárosi értelmiség számára is, hogy csakis vaskos napszemüvegek mögé rejtőzve tudták végigszenvedni.

Az RTL Klub, az Index, a 444 és a többi sorosbérenc balliberális média szokásához híven egymást túllicitálva igyekezett ködösíteni és szerecsent mosdatni, hetet-havat összehordva hivatkoztak alkotói szabadságra és bérkommentelők százaival felvértezve lázítanak azóta is. Elhatárolódásra, szolidaritásra buzdító cikkek, blogbejegyzések és Facebook posztok látnak napvilágot minden percben, és lassan minden utcasarkon szimpátia tüntetések szerveződnek. Az egyetlen, a témában hitelesen nyilatkozni tudó személyt azonban csak Hutta Sámuelnek, az Elvarázsolt Kastély tudósítójának sikerült mikrofonvégre kapni, miután a Párizsi udvarból nyíló titkos ajtón keresztül belopózott a színfalak mögé.

Máté Gábor, a Katona József színház igazgatója, aki a TASSZ-szal, a Helsinki Bizottsággal, no meg a Norvég Alappal karöltve próbál mindent megtenni a szellemi karantán haladéktalan feloldása érdekében, rövid nyilatkozatában elmondta, hogy határozottan visszautasítja a vádakat. A Katona József színház, miután megvontak tőlük minden anyagi forrást és már se díszletre, se jelmezre nem futotta a költségvetésükből, az előadások zavartalan lebonyolítása érdekében kénytelen volt Augmented Reality-t (kiterjesztett valóság - a szerk.) igénybe venni. Ez azt jelenti, hogy a színészek anyaszült meztelenül, zöld háttér előtt játszanak, a ruhákat, illetve hátterükbe a díszletet pedig a nézők szemét takaró speciális szemüveg varázsolja hozzá. Az emberminiszter éppen az újonnan bemutatott Rómeó és Júlia darabra toppant be, amelyet azért tűztek műsorra, hogy a színház eszközeivel élve felhívják a figyelmet az országot tönkretevő önpusztító, értelmetlen ellenségeskedésre és a művészet nyelvén pálcát törjenek felette. Sajnos hiába kérték Kásler Miklóst, hogy a nézőtérre belépés előtt, saját biztonsága érdekében vegye fel az AR szemüveget, nem volt hajlandó rá, mert meglátta rajta a Made in China feliratot és attól félt, koronavírussal fertőzött.

Máté Gábor elismerte, hogy a darabban, melyet szinte változtatás nélkül Arany János fordításában játszottak, pusztán dramaturgiai célból elhangzott néhány bazmeg, az ágyjelenetben (mely végig szigorúan paplan alatt zajlott) Rómeó egyszer valóban azt mondta, hogy Júliának „illatos a pinája” (miközben Tyereskova ismert slágere szólalt meg), Júlia pedig a Kispál és a Borz slágerére utalva azt mondta farkára, hogy „de szép nagy”. Máté Gábor, akit láthatóan megviseltek az elmúlt hónapok botrányai (és több alkalommal rágyújtott volna, ha maradt volna még keze ügyében cigi, vagy kiengedik egy Nemzeti Dohányboltba) töretlenül bízik abban, hogy a józan ész és az egyetemes műveltség előbb-utóbb kiűzi életünkből a kultúrát fekete himlőként sorvasztó sötét középkor szellemét.

Arra kéri az embereket, akiket még nem helyeztek szellemi karanténba, hogy olvassanak minél többet klasszikus és kortárs szerzőktől, ne engedjenek a bulvár csábításának, tájékozódjanak annyi forrásból, amennyiből csak tudnak, hallgassanak nyugodtan a szívükre, de az isten szerelmére, gondolkodjanak, mielőtt bármit tesznek!

hSm

[Vajnágh Domokos, az Elvarázsolt Kastély Alternatív Valótlanságok című sorozatának szerzője elhatárolódik attól, hogy írásait bármilyen módon összemossák az itt megjelent cikkben foglaltakkal és cáfolja, hogy annak elkészültéhez bármilyen szellemi muníciót biztosított volna.]

Szólj hozzá

szex színház kormány botrány törvény semjén Máté Gábor Katona József színház Kásler Miklós