2011. máj 16.

Döglött béka: Marha souvlaki csődben sült padlizsánnal

írta: dVn
Döglött béka: Marha souvlaki csődben sült padlizsánnal

Mottó: Ha semmi sem lehetetlen és minden lehetséges,
akkor mégiscsak lehetséges, hogy van, ami lehetetlen.

 

Az Elvarázsolt Kastély exkluzív éttermében paradoxonokat szolgálok fel, melyeket a legfrissebb és szigorúan ellenőrzött alapanyagokból, a kulináris charta elveivel összhangban készítek el.
 
Mai egyfogásosunk a jól ismert borjú souvlaki, azaz más néven görög rablóhús merészebb felfogású változata. Ha bárki számára a rablóhús arra utalna, hogy én rablónak tekintem a görögöket, mert adósságot adósságra halmozva mindig elérik, hogy újabb és újabb mentőcsomagot dobjanak elébük, a marha pedig arra az EU-ra, amely képes újra meg újra ilyen mentőcsomagokat dobni az euró zóna tékozló fiának, rögtön cáfolom. Éppen úgy, mint ahogyan az Európai Központi Bank elnöke, Trichet úr is cáfolta a minap, hogy euróválság lenne néhány tagállam tartósan fennálló adósságválsága miatt. Persze, ha ez utóbbi cáfolat hibázik, és előbb-utóbb mégiscsak euróválság lesz, az én cáfolatom is felülbírálatra szorul majd.
 
A görögökhöz visszatérve, akiknek épp most készülnek újabb mentőcsomagot összeállítani, felmerül bennem a következő. Amennyiben Görögország végtelen méretű államadósságot képes felhalmozni, márpedig látható, hogy képes erre, akkor azt végtelen mennyiségű hitellel kell finanszírozni, ha el akarják kerülni az államcsődöt. Ha bárki e világban végtelen mennyiségű hitelt tudna kínálni, akkor az azt jelenti, hogy a világban végtelen mennyiségű hitel áll rendelkezésre, ergo végtelen ország végtelen mennyiségű államadósságát lehetne finanszírozni, azaz államcsőd sosem következhetne be. Ez utóbbi természetesen nem igaz, így bizonyára nem áll rendelkezésre végtelen mennyiségű hitel. Így könnyen belátható, a görög államcsőd bekövetkezése csupán idő kérdése.
 
Lenne, ha nem a görögökről beszélnénk, ahol egy bizonyos Eleai Zénón nevű filozófus már az ókorban tálcán kínálta fel a megoldást az ilyen és ehhez hasonló helyzetekre. Nyilván nincs okom kételkedni afelől, hogy az egykori Hellász  területén ma legalább ilyen pallérozott elmék élnek, és Zénón útmutatásai alapján elvágják majd a görög válság gordiuszi csomóját. 
 
A véges mennyiségben rendelkezésre álló hitel ugyanis végtelen számban felezhető (minden hitelösszeg felezhető, még a hitelösszeg felének a fele is, és annak a fele is, és így tovább). Ezért, ha a görögök most csak a korábban kapott, 110 milliárd eurót kitevő hitel felét kérik (azaz a híresztelésekkel és pletykákkal ellentétben nem 60, hanem csak 55 milliárdot - szerk.), majd utána annak a felét és így tovább, akkor számukra mégiscsak végtelen mennyiségű hitel áll majd rendelkezésre, amellyel értelemszerűen finanszírozhatják végtelen méretűre duzzadó államadósságukat.
 
hSm
Szólj hozzá

válság görög euro souvlaki zénón