2012. okt 23.

Politikai elvonókúra

írta: dVn
Politikai elvonókúra

Növekvő népszerűségünk ellenére hamarosan fel kell hagynunk politikai témájú cikkeinkkel. Nem a cenzúra, vagy annak első számú magyarországi helytartója, az NMHH ítél minket hallgatásra, hanem az egyik legsúlyosabb szenvedélybetegség.

addictive_politics.jpg

 

Az elmúlt napok kényszerű hallgatása után szomorú coming out-tal térünk vissza. Nem, nem arról fogunk beszámolni, hogy Csicsó Ferenc, szerkesztőségünk szentfazeka kecskékkel hált. Nem is arról, hogy Galván Lili, Kamondi Vilmos egyetlen szerelme és három gyermek édesanyja titokban a nőket szereti. Arról kell beszámolnunk, hogy Vajnágh Domokos, az Elvarázsolt Kastély és vele együtt teljes szerkesztőségünk kitalálója elvonókúrára kényszerült.

Rekord látogatottságot hozó Bajnai Gordonos cikkünk után arra vártam, hogy Vajnágh Domokos leadja hosszú idő után ígért újabb novelláját. De napokon át hiába vártam emailjét, a telefonján pedig már az üzenetrögzítő sem válaszolt, ezért aggódni kezdtem és lakásán kerestem fel személyesen. Miután többszöri csengetésre sem nyitott ajtót, kénytelen voltam azt rátörni.

Vajnághra hatalmas köteg remittendából visszamaradt napi és hetilap kötegek alatt találtam rá félholtan. Alighogy kiszabadítottam és sikeresen újjáélesztettem, ahelyett, hogy megköszönte volna segítségnyújtásomat, vérbelábadt szemekkel rám nézett és azt mondta:

- Nem találom Orbán Viktor 2006 őszén elmondott beszédét! Segíts nekem!

Anélkül, hogy megvárta volna reakciómat, visszasietett az újság kötegekhez és újból beléjük fúrta magát.

Bár nem vagyok sem orvos, sem pszichológus, azon nyomban rájöttem, hogy itt nem holmi véletlen balesetről van szó, nem úgy dőlt rá az a rengeteg újság, hanem Vajnághnak valami sokkal súlyosabb baja lehet, ezért rögvest mentőt hívtam. A kiérkező mentők már a telefonban elmondottak alapján azonosították a tüneteket, amit csak megerősített, hogy Vajnágh Gyurcsány Ferenc jellegzetes fejtartásával rontott nekik, miközben azt ordította, pusztuljatok Orbán bérencek, a demokratikus jogállam sárba tiprói. Ezután, mint aki meghasonult, Bayer Zsolt megfáradt kántálásával folytatta, miszerint a pénzhatalom nagyurai kényszerzubbonyban akarják elszállítani a magunkfajta hazafiakat, akik inkább vállalják az átmeneti szegénységet, mint az örökös rabigát.

A mentők rezzenéstelen arccal figyelték Vajnágh személyiségváltozásait, melyben Orbán Gordont és Bajnai Viktort éppúgy fel lehetett fedezni, mint Vona Gergelyt és Karácsony Gábort, majd egy alkalmas pillanatban ráhúzták a kényszerzubbonyt és már vitték is. Én sajnos kénytelen voltam megvárni a szerelőt, aki helyreállította az általam tönkretett ajtót és csak ezután roboghattam a kórházba, ahová Vajnágh Domokost szállították.

A kórházba érve egy kedves, szőke hajú, hosszú combú nővérke nyugtatgatott, hogy Vajnágh állapota már stabil és a körülményekhez képest kielégítő. Nagyon örültem neki, de szerettem volna végre tudni, mi is történt vele. Ekkor odalépett hozzám a főorvos úr és közölte, hogy Vajnágh Domokos korunk egyik legveszedelmesebb szenvedélybetegségében, súlyosan előrehaladott politikafüggőségben szenved.

Eddig azt sem tudtam, hogy ilyen betegség létezik, ám a doktor úrtól megtudtam, hogy hazánkban több százezerre tehető a politikafüggők száma, amelynek java része azonban lappangó stádiumban van. A politikafüggőség ugyanis rendkívül alattomos betegség. Még szakemberek számára is észrevétlen és ártalmatlannak látszó tünetekkel kezdődik. Legtöbbször azzal, hogy az ember megnézi az RTL Klub Híradójának összefoglalóját a Barátok Közt szünetében. Később azon kapja magát, hogy már nem elégszik meg a Blikk celeb híreivel, hanem elolvassa a Metropol politikai rovatát is. Idővel ráfanyalodik az Origora vagy az Indexre, sőt a Facebook helyett valamelyiket beállítja kezdőlapnak is, rádióját pedig a Class FM-ről és a Morning Showról az Inforádióra tekeri. A függőség végérvényes kialakulása a Klub Rádió és a Lánchíd Rádió betelefonálós műsorainak rendszeres hallgatásával folytatódik, amelyet automatikusan követ a Hír TV, az Echo TV és az ATV esti műsorainak megnézése, hogy azután a Török Gábor Elemez és G. Fodor Gábor blogok kommentelésében, esetenként békemeneteken és egyéb tüntetéseken történő részvételben teljesedjen ki.

Idővel a politikafüggő személy szociális kapcsolatai is megsínylik a betegséget. A politikafüggő nem beszél sem az időjárásról, sem a legutóbbi X-Faktor szánalmasabbnál is szánalmasabb felhozataláról, és a magyar válogatott sikereiről vagy éppen sikertelenségéről is csak abban az összefüggésben tud beszélni, hogy az éppen előnyére vagy hátrányára válik az Orbán kormánynak. A politikafüggő személy a Facebookon is csak politikai vicceket és mémeket oszt meg. A politikafüggő személytől ezért idővel elfordulnak barátai, munkatársai, amit a politikafüggő személy általában politikai nézetei miatti kiközösítésnek él meg.

A politikafüggő személy családi és házasélete is könnyen megromolhat. A családtagokkal folytatott állandó politikai vitákon túlmenően, melynek gyakran többéves haragtartás lesz az eredménye, a politikafüggő személy a szexuális életből is rendszerint politikai kérdést csinál. A misszionárius pózt a nő kényszerű alárendeltsége miatt politikailag inkorrektnek tekinti, az orális szexet viszont – vélhetően Alföldi Róbert emlékezetes nyilatkozata után - egyértelmű balliberális elhajlásnak tartja, miközben a pornófilmeket falja, amióta csak kiderült, hogy azokban imitt-amott jobbikos képviselők is feltűnhetnek. Nem csoda, ha a politikafüggő személy házastársa előbb-utóbb más ágyában keresi a boldogságot.

A politikafüggés ellen a tudomány mai álláspontja szerint nincs más gyógyszer, mint az elvonókúra. A kezdetben erős és néha őrjöngésszerű rohamokban testet öltő elvonási tünetek miatt ez csakis szigorú szakmai ellenőrzés mellett történhet. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy az elvonási tünetek csillapítása érdekében a páciens politikai tüntetésen vesz részt, ahol kukák borogatásával, a karhatalom tagjainak utcakővel dobálásával, de alkalomadtán akár harckocsi elkötésével vagy izraeli zászló égetésével próbálja levezetni a feszültséget.

Miután ilyen kimerítő tájékoztatásban volt részem a politikafüggőség természetét illetően, arra voltam kíváncsi, hogy mi lesz most Vajnágh Domokossal. Elvégre, ha Vajnágh Domokos nem olvashat többé politikai híreket, akkor az Elvarázsolt Kastélyban sem jelenhetnek meg politikai témájú írások, foglalkozhatunk mi is azzal, mi történt a jóban, rosszban. Nem beszélve az én Súúúhanterz rovatomról, amelynek legtöbb rendszeres olvasónkat köszönhetjük.

Szerencsére a doktor úr megnyugtatott. Vajnágh Domokosnak ugyan szigorú politikai diétára van szüksége, de ez a legkevésbé sem jelenti azt, hogy innentől nem olvashat újságot. Sőt, az elvonási tünetek elkerülése, de legalábbis enyhítése miatt szó sem lehet azonnali és drasztikus megvonásról. Ehelyett gondosan ellenőrzött lapszemlékkel látják el, melyekből gondosan eltávolítják a nyugalom megzavarására alkalmas híreket, mint amilyenek például Matolcsy György újabb „you know package”-ei, illetve Lázár János vagy Mesterházy Attila nyilatkozatai. A híreket többnyire tényszerűen, mindenféle újságírói kommentár és háttérelemzés nélkül fogyaszthatja, a hiperlinkeket letiltják, a google keresőt pedig blokkolják, ezzel akadályozva meg, hogy a beteg különböző nézőpontokból mélyedhessen el a hírekben, vagy utánanézzen azok előzményeinek, ami csakhamar a függőség újbóli kialakulásához vezetne. Később persze fokozatosan csökkentik a politikai témájú hírek arányát, azokat a legkönnyebben emészthető bűnügyi és celeb hírekkel helyettesítik.

A teljes felépülés után Vajnágh Domokos, csakúgy, mint más egészséges ember, már csak négyévente egy alkalommal fog a politikával foglalkozni. Akkor is addig a néhány másodpercig, amíg behúzza az ikszet vagy vallási hovatartozástól függően a keresztet a mindenkori ellenzék neve mellé.

Olvasóink tehát egyelőre mit sem fognak érzékelni Vajnágh Domokos gyógykezeléséből, de írásaink mind gyakrabban szólnak majd gyárlátogatásokról, szoboravatásokról és díjátadásokról. Az elvonókúra előrehaladtával azonban fel kell készülni arra, hogy a Súúúhanterz rovatban Hajdú Péter, Ördög Nóra vagy éppen Fásy Ádám cipőivel is foglalkoznunk kell. Nem politikafüggő hölgyolvasóink számára jó hírt jelenthet viszont, hogy egyre többet olvashatnak majd Vajnágh Domokos szerelmes novelláiból.

Felhívás!

Ne feledje, a politikafüggőség betegség!

Az idejében felismert politikafüggőség gyógyítható.

Ezért ha az Ön környezetében is élnek politikafüggők, feltétlenül ossza meg cikkünket!

FgP

 

Szólj hozzá

politika orbán függőség gyurcsány elvonókúra bajnai