2013. jún 12.

Politikus-Mánia: A matricák szerelmeseinek

írta: dVn
Politikus-Mánia: A matricák szerelmeseinek

Megcsömörlött a politikától? Már a miniszterelnök katasztrófa elhárítós börleszk filmjein sem tud jóízűen röhögni? Itt a Politikus-Mánia, a legszórakoztatóbb matricagyűjtő játék a négyszögletű kerek erdőben!

politikusmania.jpg

A négyszögletű kerek erdő hazai élelmiszerlánca (melynek nevét csak azért nem írjuk le, mert nem fizetett a reklámozásért – a szerk.) megirigyelte a konkurencia sikereit, és elhatározta, hogy végre ő is előáll egy matricagyűjtő albummal.

Persze nem könnyű a labanc üzletlánc dzsungelos, szafaris, meg óceános albumainak sikereit felülmúlni, de a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara médiatörténeti szerkesztési manővere megadta a kezdő löketet minden idők legsikeresebb matricagyűjtő albumához. Mert ugyan, mi lehetne izgalmasabb gyermekeink számára, mint politikusok képeit ragasztgatni. Ha már apu, anyu, a szomszédok, meg a tévé-rádió is folyton Orbán Viktorról, Bajnai Gordonról, meg Mesterházy Attiláról beszélnek, sőt még a Facebookon is az ő fejük köszön vissza minden második posztból, akkor az csak jó buli lehet.

A schmittelést (azaz plagizálást) rebesgető balliberális kritikákat elhárítandó, az ötletgazda Habony Árpád megnyugtatott minket, hogy a hamarosan az üzletekbe kerülő Politikus-Mánia merőben más lesz, mint az eddig megszokott matricagyűjtő albumok. Hoffmann Rózsával közösen olyan albumban gondolkodnak ugyanis, amely a gyerekeknek sokkal több kreativitást enged annál, hogy lealacsonyító módon, előre megadott helyre ragasszanak matricákat. A lustaság és a mértéktelen fogyasztás elrettentő szimbóluma, Garfield helyett pedig Szijjártó Péter karikatúrája köszön majd vissza az oldalakról.

A Politikus-Mánia, a korszellemnek megfelelve, igazi interaktív matricagyűjtő album lesz. A gyerekek saját maguk dönthetik el, hogy a különböző politikai napi és hetilapokból válogatott hírekhez melyik politikus képét ragasszák.
Amikor kissé értetlenül néztünk a kommunikációs agytrösztre, elmagyarázta, hogy a híreket név nélkül és a gyerekek nyelvére lefordítva fogalmazzák majd meg. Néhány példát is említett:

„… bácsi az árvizi védekezésnél segített homokzsákokat pakolni és még zoknit is cserélt közben. … nélkül az országot már rég elmosta volna az árvíz.”

„… bácsi meg … bácsi mindig egymással veszekednek, mint a rossz testvérek, ahelyett, hogy ők is homokzsákokat pakolnának.”

„… bácsi nem szereti a cigányokat, ezért inkább velük pakoltatná a homokzsákokat. De … bácsi szerint a cigányok nem akarnak dolgozni, ezért kell neki és a magyaroknak homokzsákokat pakolni.”

Nem akartuk lelohasztani a lelkesedését, de megjegyeztük, hogy kreativitás ide vagy oda, ezekhez a kommentekhez még a legkevésbé tájékozott gyerekek is ugyanazokat a matricákat fogják majd ragasztani. Mi több, a megfogalmazások is elég kormánypropaganda szagúak. Habony Árpád szerint azonban ez egyáltalán nem probléma. A gyerekek szerencsére játéknak tekintik majd az egészet, és ugyanolyan élvezettel fogják gyűjteni a matrica csomagokat, melyeket megadott összegű vásárlások után adnak majd az üzletekben, mint más matricagyűjtő játékok esetén. Sőt, biztosnak tartja, hogy még a legelvetemültebb ellenzéki szülők és a politikától megcsömörlöttek is vásárolni fognak azokból a néhány száz forintért kapható Politika-Mánia Extra matricacsomagokból, melyekben olyan ínyencségek találhatók majd, mint a 3D-s vagy a dombornyomott, megsimogatható politikus matricák.

Kérdésünkre, miszerint az ellenzék bizonyára hevesen támadni fogja majd a kiadványt, mi több, egyenesen a gyerekek politikai célú felhasználásával és agymosásával vádolhatja meg a kormányt, azt felelte:

-    Ellenzék? – kérdezett vissza Habony Árpád meglepetten. – Hiszen olyan itt nincs is. Egyébként meg, ha itt az emberek elkezdik gyűjtögetni és csereberélni a matricákat, tudja, mi várna arra, aki ezt a játékot el akarná tőlük venni?

-    Mi? –kérdeztem.

-    Ugyanaz, mint arra, aki a rezsicsökkentés ellen próbál kampányolni.

HsM

Szólj hozzá

politikus propaganda matrica árvíz bajnai Garfield Szijjártó Habony